Avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, susține că "cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior", iar protestele magistraților nu reprezintă o simplă abatere de la statutul profesiei, ci "un atentat la securitatea națională". El îi numește "aventurieri iresponsabili în robă" pe magistrații care au organizat proteste și susține că instanțele și judecătorii "au fost târâte fără voia lor într-o aventură pur politică, în numele lor instigându-se la nesupunere, la mișcări de stradă, la greve nelegale și la solidarizare cu mișcările politice anti PSD- ALDE".

HotNews.roFoto: Hotnews

Toni Neacșu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, avocat al Bombonicăi Prodan, fosta nevastă a lui Dragnea, și unul dintre cei care au atacat la Curtea Constituțională modul de constituire a completelor de 5 judecători de la Înalta Curte, vorbește, într-o postare pe Facebook, despre cele două scrisori ale președinților de tribunale și curților de apel, care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Danileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România. El susține că magistrații care au scris CSM reprezintă cam 80% dintre instanțele judecătorești, având în vedere că judecătoriile nu au personalitate juridică, iar poziția lor oficială în probleme ce țin de respectarea obligațiilor statutare și regulamentare este transmisă legal prin intermediul tribunalelor, ceea ce "arată că sistemul judiciar are maturitatea de a înțelege pericolul în care îl aruncă câțiva aventurieri iresponsabili în robă".

Neacșu mai susține că nemulțumirile și îngrijorările punctuale și reale ale judecătorilor și procurorilor referitoare la modificările intempestive ale legilor justiției "au fost confiscate de o mână de agitatori care, folosind tehnici de manipulare mediatică, le-au denaturat în forme radicale de protest politic".

"Cel mai mare atentat la independența justiției are loc chiar din interior, prin renunțarea fățișă de către auto-desemnații lideri ai "protestului" la imparțialitate, obiectivitate și neimplicare politică. Instanțele și judecătorii au fost târăte fără voia lor într-o aventură pur politică, în numele lor instigându-se la nesupunere, la mișcări de stradă, la greve nelegale și la solidarizare cu mișcările politice anti PSD- ALDE. Imaginile judecătorilor și procurorilor alături (fie și numai față în față) de mulțimi de persoane cu revendicări politice, exprimate în scandări gălăgioase, sloganuri anti-guvern și pancarde explicite, sunt incalificabile, șocante și imposibil de acceptat din perspectiva statutului justiției în statul de drept", mai scrie avocatul.

De asemenea, el spune că nu este vorba despre "o simplă abatere de la statutul profesiei și de la regulile neimplicării politice a justiției, ci este în mod direct un atentat la securitatea națională, fiind puse în joc valorile fundamentale ale ordinii constituționale".

Toni Neacșu vorbește și despre o "incredibilă dezinformare derulată prin media cu privire la amploarea și natura protestelor din instanțe" și reia solicitările formulate în cele două scrisori transmise CSM de către președinți de tribunale și curți de apel.

"Vom vedea dacă cineva mai poate opri frenezia distructiva a d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț și a celor câțiva din jurul lui", adaugă Toni Neacșu, membru CSM în același mandat cu Cristi Dănileț.

Toni Neacșu a apărat-o pe Bombonica Prodanca, fosta soție a lui Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la Teleoman.

Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Danileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România. Duminică, un apel similar a fost semnat de 30 de președinți și vicepreședinți de tribunale.

Astăzi, de la ora 18.00, în fața Palatului de Justiție din București este anunțat un nou protest al magistraților, nemulțumiți de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța 7.