Ședința de Guvern programată pentru astăzi a fost amânată pentru marți. Guvernul ar fi urmat să adopte o Ordonanță de Urgență pentru stabilirea plafoanelor bugetare, după ce Curtea Constituțională a decis că legea plafonării indicilor bugetari este neconstituțională, iar pentru ca bugetul să treacă rapid prin Parlament este necesară această lege privind plafoanele.

Dancila sedinta de guvernFoto: gov.ro

Ședința de Guvern era programată pentru astăzi la ora 11.00 și a fost amânată pentru marți, la ora 14.00.

Guvernul ar fi urmat să adopte o Ordonanță de Urgență pentru stabilirea plafoanelor bugetare, după ce Curtea Constituțională a decis că legea plafonării indicilor bugetari este neconstituțională.

Decizia de amânare a ședinței a fost luată pentru că nu ar fi fost obținute toate avizele pentru OUG privind plafoanele, potrivit Digi24. Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, la Slobozia, că dacă Guvernul va adopta ordonanță de urgență pentru aprobarea plafoanelor bugetare, va fi aprobat bugetul, care va fi retrimis pentru promulgare.

”Îl vom retrimite (bugetul - n.r.) la Cotroceni acestui domn, dacă-l găsim acolo, să-l semneze și să-l promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii să beneficieze de alocații, programele de investiții să înceapă să se deruleze în forță, programele pe sănătate, unde s-au alocat sume uriașe, să înceapă să se deruleze, pentru beneficiul românilor. Dacă guvernul nu adoptă ordonanță, atunci o să se întârzie. Dar eu sper ca guvernul să-și dorească să aibă bugetul cât mai repede în vigoare să se implementeze. (...) Dacă este ședință luni, sigur va fi pe ordinea de zi, că ăsta (OUG pe plafoane-n.r.) poate unicul motiv”, afirma Dragnea.

Duminică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Călărași, că reexaminarea legii bugetului de stat pe anul 2019 ar putea fi votată miercuri de Parlament, urmând a fi retrimisă ”leneșului de la Cotroceni” pentru promulgare. ”Poate găseşte pe cineva să-i ia mâna să semneze”, a subliniat Dragnea. Acesta a mai spus că ”n-avem ce să modificăm, pentru că bugetul a fost construit foarte bine și foarte riguros”.

În 8 martie, președintele Klaus Iohannis a retrimis bugetul de stat la Parlament pentru reexaminare, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate. Șeful statului acuză faptul că alocarea resurselor bugetare se bazează pe prognoze economice nerealiste.

Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost trimisă spre promulgare președintelui în data de 20 februarie 2019. În temeiul art. 146 lit. a) din Constituție, în data de 22 februarie 2019, președintele a sesizat Curtea Constituțională, iar în data de 6 martie 2019 instanța constituțională a constatat că legea este constituțională.