Sapte caini maidanezi sunt dresati la Arieseni de o echipa maghiara cum sa salveze oameni din avalansele de zapada. Animalele au fost adunate de pe strada si adoptate de fundatia Vier Pfoten, care antreneaza animale atat pentru zooterapie, cat si pentru actiuni de cautare-salvare.

"Am venit pe 1 februarie si o sa stam aici pana pe 10. Tabara este organizata de SAR Team Alba, si in afara de noi, cu cateii nostri maidanezi, mai participa echipa Ungariei, care e campioana mondiala la operatiuni de "cautare-salvare", a declarat pentru HotNews.ro Victor Chitic, coordonatorul activistilor de la Vier Pfoten.

Cum faci dintr-un maidanez caine de salvare

Toti cainii fundatiei Vier Pfoten au fost gasiti fie pe strada, fie in adaposturile pentru animale.

"Am facut o selectie asa incat sa corespunda ambelor actiuni: atat pentru zooterapie, cat si pentru operatiounea de cautare-salvare. Pentru operatiunile de cautare-salvare ne intereseaza un caine alert, agil si echilibrat. Unul care trebuie sa fie foarte interesat de jucarii, de minge, astfel incat sa poata fi antrenat usor. Fireste, trebuie sa fie foarte prietenos cu oamenii", spune Chitic.

El sustine ca animalele implicate in "cautare-salvare" sunt invatate sa priveasca aceste operatiuni drept o joaca. Dupa dresaj, cainii vor ajunge la echipele de salvamontisti.

Proiectul „Caini pentru Oameni”

Programul "Caini Pentru Oameni”, a fost initiat in 2004 de Fundatia pentru Protectia Animalelor Vier Pfoten cu scopul de a schimba mentalitatea publicului in legatura cu cainii fara stapan dovedindu-le valoarea, dar si pentru a da o mana de ajutor oamenilor care au nevoie.

Comunitarul psiholog

"Pentru terapie, avem nevoie de un catel sanatos, foarte sociabil, un catel sigur pe el. In nici un caz un caine traumatizat. De asemenea, trebuie sa aiba o relatie foarte buna si cu ceilalti caini, pentru ca, intr-un mediu in care mergem cu cateii la terapie nu vrem sa se ia la cearta cu ceilaltiu caini".

Zooterapia este folosita in cazul copiilor cu dizabilitati. Este considerata de multi psihologi drept o terapie de succes, intrucat o mare parte dintre copii reusesc sa se imprieteneasca mai usor cu un animal.

"In cazul in care selectionam un catel si nu trece de teste, exista doua alternative: daca animalul provine dintr-un adapost il aducem inapoi sau, cand cainele este cat de cat echilibrat, lucram cu el, ii facem un dresaj de baza, de companie si cautam apoi sa il dam spre adoptie cuva care vrea sa adopte un caine maidanez educat" a spus Victor Chitic.