Peste 2.000 de persoane au participat, duminică, la marşul organizat de Ziua Libertăţii Secuilor, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), la Târgu Mureş. În discursuri și scandări s-a cerut autonomie și eliberarea din închisoare a doi extremiști condamnați pentru terorism, relatează Mediafax.

marsul secuilorFoto: Marius Pașcan - Partidul Mișcarea Populară Mureș

Participanții la marșul de Ziua Libertății Secuilor au cerut autonomia Ținutului Secuiesc și eliberarea din închisoare a lui Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), condamnați pentru terorism.

De asemenea, într-o petiție depusă la Instituția Prefectului Mureș s-a solicitat Guvernului „încetarea sărăcirii forțate a Ţinutului Secuiesc”.

Participanții la marşul secuilor s-au întâlnit la ora 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, unde reprezentanții organizatorilor și invitații au susținut discursuri.

La eveniment au participat cetățeni sosiți din mai multe zone din Transilvania, care au purtat steaguri secuiești, steaguri ale Ungariei și o pancartă de dimensiune mare, pe care scria „Autonomie”.

Ei au plecat către piaţa centrală a oraşului şi s-au oprit apoi în faţa Prefecturii, unde s-a citit o petiţie către Guvernul României, privind viitorul Ţinutului Secuiesc, pe care o delegaţie formată din 10 reprezentanţi depus-o la prefectură.

„Așteptăm un răspuns pozitiv și așteptăm, chiar dacă este un răspuns negativ, posibilitatea dialogului. Dacă nu se acceptă ceea ce cerem noi, trebuie să ne spună contraargumentele și suntem pregătiți să le ascultăm și față de ele, iarăși, avem contraargumente. Asta înseamnă dialogul, până acum nu am reușit și nu din cauza noastră. Am cerut ca, ținând cont de motto-ul Guvernului României , să înceteze sărăcirea forțată și artificială a Ținutului Secuiesc”, a declarat Iszak Balazs, preşedintele CNS.

Referitor la cererile participanților la marș, de eliberare din închisoare a lui Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), condamnați pentru terorism, președintele CNS a spus că în opinia sa cei doi sunt nevinovați și ca pedeapsa primită de aceștia face parte din tendința de intimidare a colectivității maghiare.

„Am cerut și eliberarea celor doi secui nevinovați și considerăm condamnarea lor o parte a tendinței de intimidare a colectivității maghiare, iar asta ne afectează pe toți. Eu am văzut rechizitoriul, care spune foarte multe. Partea mai mare a rechizitoriului vorbește despre populația maghiară, cum suntem noi, tot poporul, terorist, mergând până la atentatul din 1985 împotriva statuii lui Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe, cu toate că, potrivit Codului de Procedură Penală, rechizitoriul trebuie să se refere numai la fapta comisă. Deci, era un rechizitoriu de înscenare, cunoscut dinainte de schimbarea de regim. În regimul comunist s-au făcut asemenea procese”, a declarat Iszak Balazs.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), au fost condamnați definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în luna iulie 2018, la câte 5 ani de închisoare, după ce au fost acuzați că au încercat să confecționeze un dispozitiv exploziv artizanal pe care să-l detoneze în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, organizate la Târgu Secuiesc în anul 2015.