Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că întârzierea în adoptarea bugetului de stat pe anul 2019 este din vina exclusivă a Guvernului, sperând ca Parlamentul, unde proiectul a fost trimis spre reexaminare, să îl voteze cât mai repede, transmite corespondentul MEDIAFAX.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Oradea la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR că administrațiile publice ar trebui să își adopte propriile bugete până la finele lunii aprilie.

„Sunt trei chestiuni care ne ard, prima fiind bugetul. Suntem în mijlocul lunii martie și încă nu avem buget și nu vom avea până la sfârșitul lumii, de aceea criticăm pe toată lumea care este responsabilă pentru această întârziere, în primul rând Guvernul. Dacă Guvernul nu ar fi întârziat cu înaintarea bugetului, atunci nu s-ar fi creat această situație. În urma dezbaterilor, Parlamentul a adoptat un buget mai bun decât cel înaintat de către Guvern, dar din păcate această întârziere este din vina numai și numai a Guvernului”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a comentat și faptul că a fost pentru prima dată în istoria României când bugetul este atacat la Curtea Constituțională, spunând că speră să nu se mai întâmple acest lucru „în deceniile următoare”.

„Este dreptul constituțional al președintelui să acționeze astfel, domnia sa a trăit cu acest drept constituțional, Parlamentul va reveni zilele următoare asupra bugetului și eu sper că repede va vota bugetul. Sperăm ca administrațiile publice să poată să își adopte propriile bugete până la finele lunii aprilie”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, întârzierea se resimte deja în sănătate, în învățământ, astfel că Parlamentul va trebui să redezbată acest buget, iar dacă este nevoie să îl modifice, dacă nu să îl adopte așa cum l-a adoptat deja anterior.

„Bugetul trebuie făcut public cât de repede posibil pentru că dacă mai pierdem timp atunci cetățenii vor avea de pierdut și instituțiile publice, iar binele public va fi lezat, ceea ce este inacceptabil”, a mai spus liderul Uniunii.

CRU urmează să valideze ordinea pe lista de candidați pentru alegerile europarlamentare a UDMR.