Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a profitat vineri de anunțul privind demisia guvernului de la Helsinki pentru a lansa ironii la adresa Finlandei care spunea la sfârșitul anului trecut că este gata să preia mai devreme cu șase luni președinția rotativă a Consiliului UE în locul României, marcată de tensiuni politice. Petrescu spune acum că, având în vedere faptul că Finlanda a rămas fără Executiv, Bucureștiul este pregătit să își prelungească mandatul.

Alexandru PetrescuFoto: Arhiva personala

”În contextul bilanțului celor două luni de succes al Președinției Române la Consiliul UE aș putea să afirm că România, dacă e nevoie, este pregătită să-și prelungească perioada mandatului și pentru a două parte a anului 2019, în condițiile în care președintele Finlandei a acceptat azi demisia guvernului Sipila. În noiembrie 2018, șeful guvernului finlandez, sub o ploaie de informații false și neverificate despre nivelul de pregătire al României privind preluarea președinției Consiliului UE, își arată preocuparea oferindu-se să preia președinția în locul României. Este acum natural și firesc să resimt aceeași preocupare și să manifest aceeași îngrijorare pentru că bunele rezultate obținute de România la Președinția Consiliului UE de până acum, subsumate întregului efort european, să continue în același ritm până la sfârșitul anului 2019”, a scris Petrescu, pe Facebook.

Premierul finlandez Juha Sipila a prezentat vineri demisia guvernului său de centru dreapta, după ce a eșuat să promoveze un ambițios program de reforme sociale și ale sistemului de sănătate, a anunțat președinția finlandeză, citată de AFP.

În noiembrie, postul public de radio din Finlanda relata că premierul finlandez, Juha Sipilä, a declarat că Guvernul său și-a manifestat disponibilitatea de a face schimb cu România la președinția Consiliului UE în cazul că autoritățile de la București vor solicita acest lucru. Sipilä a declarat marți pentru agenția STT că România nu are intenția de a amâna preluarea președinției Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie 2019, înainte de președinția finlandeză programată pentru a doua jumătate a anului viitor.