Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) şi-au exprimat susţinerea faţă de magistraţi, în contextul protestelor acestora împotriva OUG 7/2019, şi au anunţat că, în semn de solidaritate, vor protesta vineri timp de 30 de minute în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Capitală.

Protestul magistraților din BucurestiFoto: Hotnews

UPDATE: Protestul elevilor şi studenţilor s-a încheiat.

UPDATE: Protestul a început la 12.30. Câteva zeci de studenţi şi elevi sunt pe treptele Casei de Cultură a Studenţilor. Ei poartă pancarte pe care scrie: "Abrogaţi Ordonanţa 7".

Potrivit unui comunicat de presă al ANOSR, modificările aduse prin intermediul OUG 7/2019 sunt de natură "a încălca principii importante" din activitatea magistraţilor, "unele chiar de rang constituţional". "În calitate de reprezentant al elevilor, sunt foarte îngrijorat de modul în care involuează anumite sisteme fundamentale ale ţării. Din nefericire, politicul şi grupurile de interese acaparează, cu nesimţire, instituţii publice a căror funcţionare trebuie să fie independentă. Ignorarea opiniei a mii de magistraţi este o sfidare crasă a competenţei şi pregătirii acestora; ei, fiind în centrul actului de justiţie, sunt în măsură să spună dacă şi ce modificări sunt necesare", a declarat preşedintele CNE, Petru Apostoaia, citat în comunicat.

Reprezentanţii celor trei organizaţii solicită Guvernului să abroge orice prevedere care poate afecta independenţa Justiţiei, în conformitate cu poziţia organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, luând în considerare faptul că propunerile acestora au fost validate în cadrul adunărilor generale din teritoriu de către mii de judecători şi procurori. În opinia elevilor şi studenţilor, alegerea Guvernului de "a ignora" opinia actorilor principali ai sistemului de justiţie "este complet sfidătoare şi denotă o tendinţă de guvernare autocratică, improprie" unui stat democratic, membru al UE şi deţinător al Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

"Toate aceste modificări ne fac, fără doar şi poate, să ne manifestăm îngrijorarea cu privire la efectele nocive pe care le-ar avea. România se află într-o postură nouă anul acesta, în care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar decidenţii acţionează în stilul caracteristic din ultimii ani, considerând justiţia 'un obiect de joacă', neţinând cont de opiniile experţilor în drept, care au afirmat de nenumărate ori că această Ordonanţă este toxică pentru societatea modernă şi drepturile fundamentale ale omului şi afectează statul de drept.", a declarat preşedintele ANOSR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă.

Preşedintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoş, afirmă că prin OUG 7/2019 Guvernul "a sfidat" societatea românească, magistraţii şi organismele internaţionale care veghează asupra respectării statului de drept şi a standardelor democratice în ceea ce priveşte organizarea şi înfăptuirea Justiţiei. "Ne solidarizăm cu procurorii şi judecătorii care protestează în această perioadă. Tinerii îşi doresc să trăiască într-un stat democratic şi european, iar astfel de decizii nu fac decât să pună gaz pe foc atunci când vorbim de plecarea lor din ţară şi de reticenţa lor în a întemeia o familie, a avea şi creşte copii. Prin acţiunile sale, Guvernul trebuie să le inspire tinerilor încrederea că un viitor mai bun este posibil în România, nu să le-o răpească", a transmis Mihai Dragoş.