Premierul Ungariei Viktor Orban a precizat vineri că partidul său de guvernământ, formațiunea de Fidesz, s-ar putea retrage Partidul Popular European, în condițiile în care conducerea PPE discută deja posibilitatea excluderii Fidesz ca urmare a campaniei anti-europene pe care a demarat-o liderul de la Budapesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Dezbaterea s-ar putea termina cu Fidesz găsindu-și locul în afara și nu în interiorul partidului popular european„, a spus Orban, la postul public de radio, potrivit Reuters. ”Dacă vom fi nevoiți să începem ceva nou... atunci, evident, primele discuții pe care le vom avea vor fi în Polonia„, a mai comentat el.

În context, Orban a precizat că partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), nu face parte din PPE.

Liderul PPE Manfred Weber i-a cerut marți lui Viktor Orban să-și clarifice poziția în această lună, dacă vrea să evite excluderea din Partidul Popular European (PPE), potrivit unui interviu care va fi publicat miercuri de cotidianul Bild.

Weber, membru al partidului conservator bavarez CSU și candidat la președinția Comisiei Europene, intenționează să recurgă la "o ultimă tentativă de a-l păstra pe Viktor Orban și Fidesz în cadrul PPE", dar cere o "clarificare în această lună" în ceea ce privește respectarea a "trei condiții": încetarea imediată și definitivă a campaniei anti-Bruxelles a guvernului său, prezentarea de scuze către celelalte partide membre ale PPE, Universitatea Europei Centrale (CEU), susținută de Georges Soros, să poată rămâne durabil la Budapesta.

12 partide membre ale PPE au cerut oficial luni "excluderea sau suspendarea" premierului populist ungar și a Fidesz, o decizie putând fi luată în 20 martie.

Orban a pus paie pe foc în urmă cu zece zile când a demarat o virulentă campanie împotriva președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, membru ca și el în PPE. Acesta acuză în special Bruxellesul că susține imigrația, un subiect sensibil în Ungaria.