Viorica Dăncilă a declarat că nu are nimeni ”absolut nimic” cu persoana Laura Codruţa Kovesi", dar atâta timp cât asupra cuiva planează anumite acuzaţii, acestea trebuie lămurite, transmite Agerpres. Ea a mai spus că susține punctul de vedere al ministrului Justiției, Tudorel Toader.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă are alături de ea, consilier pe probleme economice, pe Darius Vâlcov care a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupție.

"Regulile privind procedura de selecţie a procurorului european sunt reguli europene, trebuie respectate de toate statele membre. Aş vrea să fac aici două precizări. Sunt întru totul de acord cu ceea ce a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Nu are nimeni absolut nimic cu persoana Laura Codruţa Kovesi, dar în acelaşi timp, ceea ce a apărut în spaţiul public, declaraţiile de la Curtea Constituţională au ridicat anumite semne de întrebare. Atât timp cât asupra unei persoane, indiferent care este acea persoană, planează anumite acuzaţii, acestea trebuie lămurite. De aceea Guvernul României, ministrul Justiţiei, a avut această reţinere, de aceea nu am susţinut, nu a fost propunerea Guvernului şi ministrul Justiţiei a explicat foarte corect de ce nu am făcut acest lucru”, a declarat Dăncilă, joi seara, la România TV, întrebată dacă este de acord cu scrisoarea publicată de ministrul Justiţiei în Financial Times despre situaţia fostei şefe a DNA.

Dăncilă a mai susținut că Guvernul nu a făcut niciun fel de lobby împotriva candidaturii lui Kovesi pentru șefia Parchetului European.

”Al doilea aspect pe care vreau să îl aduc în atenţie este legat de informaţiile care au apărut în spaţiul public despre modul în care s-ar fi comportat Guvernul sau Preşedinţia rotativă. Vreau să le spun tuturor că noi avem un rol de mediator imparţial şi facilitator de consens, noi nu am spus la nimeni <>. Nici nu avem voie să facem acest lucru", a mai comentat ea.

Premierul a adăugat că atunci când a fost în COREPER discuţia despre procurorul european, pentru faptul că România are un român printre candidaţi, toată procedura a fost condusă de Finlanda, următoarea ţară care va deţine Preşedinţia rotativă.

”Încă o dată se încearcă prin dezinformare să se creeze o imagine negativă şi nu cred că este corect, pentru că tot ceea ce se spune nu rămâne numai în România, deţinând Preşedinţia rotativă informaţiile sunt preluate şi de alte 27 state membre”, a menţionat premierul.

Ce spunea premierul despre Vâlcov, condamnat în primă instanță la închisoare: Fiecare cetățean are dreptul la prezumția de nevinovăție

În urmă cu un an, premierul avea o poziție mult mai nuanțată și declara, după ce Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, că nu îi va cere demisia până nu va fi pronunțată o decizie definitivă.

"Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Abordarea mea va fi alta cand va fi hotărârea definitivă", a spus Viorica Dancilă, la întrebările presei.

Aceasta a argumentat ca "fiecare dintre cetățenii acestei țări au dreptul la o prezumție de nevinovăție până la o hotărâre definitivă".