Curtea Constituțională a Thailandei a ordonat dizolvarea unui partid de opoziție după ce acesta a anunţat nominalizarea surorii regelui, Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, drept candidat la funcția de premier pentru alegerile din 24 martie, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Instanța a ordonat dizolvarea partidului", a scris judecătorul Taweekiet Meenakanit în hotărâre, care interzice, de asemenea, membrilor consiliului executiv al partidului Thai Raksa Chart să facă politică timp de 10 ani. Instanța a fost sesizată de către Comisia Electorală, acestea fiind primele alegeri după lovitura de stat din 2014.

În aceeași zi în care a fost făcută nominalizarea, fratele prințesei, regele Maha Vajiralongkorn a dat un decret regal în care cataloga nominalizarea ca fiind extrem de inadecvată și neconstituțională.

Partidul Raska este recent format și are legături cu fostul premier, Thaksin Shinawatra, care este în exil după ce a pierdut puterea în 2006 și a fost acuzat de corupție. De asemenea, membrii proeminenți ai fostului partid Pheu Tai al premierului au trecut la Thai Raska când acesta a fost fondat anul trecut.

Partidul a încercat să atragă alegătorii tineri și progresiști și în multe circumscripții a beneficiat de ajutorul celor de la Pheu Thai, care nu a nominalizat candidați pentru a-i ajuta pe cei din Thai Raska.