Câteva sute de profesori și studenți de la mai multe facultăți ale Universității București au protestat joi în fața facultăților, solidarizându-se cu magistrații. La protest iau parte și Gabriel Liiceanu, Andrei Oișteanu, Andrei Cornea, Ioana Pârvulescu, Liviu Papadima sau Carmen Mușat.

UniversitateFoto: Hotnews

UPDATE 13.25: Protestul din fața Facultății de Litere s-a încheiat, după mai bine de o oră

UPDATE: Și la Sibiu, zeci de studenți și profesori protestează în fața Facultății de Litere și Arte din Sibiu, față de modificările aduse legilor judetiției prin OUG 7. Printre protestatari este și scriitorul Radu Vancu, profesor la Universitate, dar și actorul Bogdan Sărătean, potrivit Mediafax.

Aproape 50 de studenți și profesori de la Facultatea de Litere și Arte din Sibiu au ieșit pe treptele instituției, purtând în mâini coli albe pe care au scris mesaje de susținere a unei justiții independente: „Toți pentru o justiție independentă”, „Stop abuzurilor din justiție” sau „Stat de drept”.

Proteste similare au loc și la Iași și Cluj-Napoca, însă mai reduse ca amploare.

Protest al profesorilor și studenților Universității București

Protestul - la care participă cadre didactice și studenți de la mai multe facultăți, între care Litere și Filosofie - se desfășoară în liniște.

Cadrele didactice și studenții au coli albe cu mesaje precum "Ne-am săturat de corupție și incompetență".

"Este sublim ce au făcut magistrații. Le datorăm foarte mult (...) Le datorăm susținerea pentru interesul nostru. Nu protestăm neapărat pentru ei, ci pentru noi", a declarat Gabriel Liiceanu.

"Am vrea să rămânem liberi așa cum prin moartea a peste o mie și ceva de oameni am devenit după 1989. În clipa în care justiția își pierde independența, atunci suntem la cheremul oricărei clase politice, oricărui demagog, a oricărui arivist politic, a oricărui om care își pune mai presus puterea și interesele lui decât interesele țării. Deci nevoia de libertate ne împinge aici", a mai spus filosoful.

La Facultatea de Litere, au ieșit la protest și rectorul Mircea Dumitru și prorectorii Universității, dar și președintele senatului instituției, Marian Preda.

La protestul din fața Facultății de Litere sunt prezenți și scriitorii Andrei Oișteanu, Andrei Cornea, Ioana Pârvulescu, Liviu Papadima, Carmen Mușat.

"Un popor care alege politicieni corupți, hoți și trădători nu este o victimă, ci complice", se poate citi pe o parte din pancartele cadrelor didactice, care îl citează pe scriitorul George Orwell.

Ioana Pârvulescu: "Ce legătură are Facultatea de Litere cu toate astea? Enormă. În primul rând, Orwell - este o pancartă aici. Pentru că întotdeauna există pericol, spune Camus, bacilul ciumei stă undeva la pândă și ciuma poate fi de toate felurile - și roșie, și neagră. Literatura ne învață că nu trebuie să fim niciodată prea liniștiți și acum sunt multe, multe semne de neliniște. Primul semn de neliniște este că ne conduc oameni care nu știu să vorbească corect românește, nu știu să scrie corect românește, deci sunt incompetenți".

Printre studenții și cadrele didactice care au ieșit la protest se află și profesorul și criticul literar Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade.