Leul are cea mai slabă evoluție dintre monedele est-europene, putând scădea cu circa 1% până la finele anului, în timp ce coroana cehească ar putea câștiga 2%, arată un sondaj efectuat de Reuters în perioada 1 – 6 martie, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Leul a scăzut cu aproape 2% din decembrie, în urma măsurilor fiscale luate de Guvern la finele anului trecut și, chiar dacă executivul s-a angajat să modifice unele dintre măsurile luate, analiștii consultați de Reuters cred că leul va scădea, un euro ajungând să coste 4,795 lei.

Euro a fost cotat miercuri la 4,7473 lei, iar în ianuarie a atins valoarea maximă de 4,7648 lei.

Analiștii cred că moneda cehească va câștiga aproape 2% față de euro în anul următor, în condițiile în care banca centrală continuă să majoreze dobânzile, pentru combaterea inflației.

Banca centrală cehă a majorat dobânda de referință de cinci ori în 2018, la 1,75%. Următoarea ședință este programată pe 28 martie, cu o zi înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Premierul Tomas Holub a declarat că un Brexit fără acord ar putea determina o amânare a creșterii dobânzii, dar una sau două creșteri ale ratei rămân posibile în acest an.

O încetinire a economiei în zona euro ar influența politica monetară a Băncii Centrale Europene, situație care a spori oarecum atractivitatea activelor financiare din Europa Centrală.

Încetinirea zonei euro va afecta probabil și economiile regiunii, însă creșterea Cehiei a depășit, în trimestrul IV, estimările băncii centrale, la o rată anuală de 2,8%. Creșterea poloneză și cea maghiară se apropie de 5%.

Estimarea medie a analiștilor chestionați de Reuters indică o creștere a forintului cu 0,6% față de euro în următoarele 12 luni, iar zlotul este văzut în urcare cu 1,1%.