Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă în întâlnirea de la Bruxelles că are ”îngrijorări crescânde” privind situația din justiție, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

Potrivit sursei citate, prim-vicepreședinte Timmermans și premierul român s-au întâlnit pentru a doua oară într-o lună și au avut o discuție "deschisă și sinceră".

"Ei au abordat chestiuni legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare, iar prim-vicepreședintele CE a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la situația actuală și la cele mai recente evoluții. El a declarat că sunt necesare progrese urgente în toate chestiunile care au generat îngrijorare în ultimele săptămâni. Cei doi oficiali au decis ca experți din România și Comisia Europeană să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta aceste probleme", a declarat un purtător de cuvânt al CE.

Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită la Bruxelles, a fost primită, miercuri, de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, iar întâlnirea vine la scurt timp după ce Timmermans i-a trimis premierului român o scrisoare în care îi cerea clarificări privind cele două ordonanțe de urgență pe justiție adoptate de Guvern. El își exprima "dezamăgirea" că în întâlnirea pe care au avut-o în 7 februarie, la Bruxelles, Dăncilă nu i-a spus despre intenția de adoptare a acestora.

Oficialul european i-a transmis atunci premierului Dăncilă că "acum devine chiar urgentă" reluarea procesului de reforme în justiție și să se abțină de la orice măsuri care să răstoarne progresul realizat în ultimii ani.

CITEȘTE ȘI: Timmermans îi scrie premierului Viorica Dăncilă: E dezamăgitor că nu ați pomenit în întâlnirea noastră despre ordonanțele pe justiție / Devine cu adevărat urgent ca România să reia procesul de reforme