Viticultorii și fermierii din Transilvania care se ocupă de colectarea fructelor ar putea beneficia de drone asistate de calculator. Noua tehnologie poate identifica zonele în care plantele se dezvoltă sănătos şi zonele în care plantele suferă, scrie Mediafax.

DronaFoto: Pexels

Conf. dr. Avram Fițiu de la Facultatea de Agricultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, la o dezbatere pe tema viticulturii inteligente, că noile tehnologii cu drone pot spune în ce zonă a viei sau a livezii este o problemă cu o boală, cu un dăunător sau cu sistemul de irigare.

"Un partener italian a creat o tehnologie de drone asistate de calculator, care survolează sisteme viticole sau pomicole, ca să poată face un diagnostic foliar, al frunzelor, în ceea ce privește boli, dăunători, carențe de azot, fosfor, potasiu. Consumatorul vrea să consume un vin mai sănătos, iar pentru acest lucru trebuie să coborâm nivelul de substanțe folosite de viticultori. Noile tehnologii cu drone pot spune în ce zonă a viei sau a livezii este nevoie de reducerea sau creșterea nivelului de fertilizare, unde este o problemă cu o boală, cu un dăunător sau cu sistemul de irigare. Dacă putem gândi o acțiune de grup, în care o asociație de viticultori din județele Alba, Sălaj sau Satu Mare își propune să dețină această tehnologie smart și să avem un sistem de monitorizare a zeci de plantații viticole, cred că o putem adapta atât la podgorii, cât și la livezi de pomi fructiferi", a spus Fițiu.

Potrivit acestuia, filmările realizate din dronă sunt analizate pe calculator cu ajutorul unui soft special care, de exemplu, își poate da seama în funcție de culoarea frunzei viței de vie dacă este vorba despre o carență de azot, fosfor sau potasiu.

"Avem o imagine de referință care ne indică modul în care trebuie să arate respectiva frunză într-o anumită fază de vegetație, iar în funcție de rezultate se poate realiza un diagnostic cât mai apropiat de realitate și se poate interveni punctual. Dacă, de exemplu, pe 3% din suprafața viei ai o problemă, nu faci o fertilizare pe toată suprafața, ci pe una localizată”, a explicat Avram Fițiu.

Alessandro Guarneri, reprezentantul firmei italiene care utilizează noua tehnologie, a declarat, la rândul său, că se supervizează câmpurile viticole cu drone cu ajutorul cărora se obţin imagini, iar informaţia obţinută este procesată pentru a obţine diferite rezultate.

"Principalul scop este de a obţine hărţi pe baza cărora să înţelegem unde se dezvoltă plante sănătoase şi unde sunt zonele în care plantele suferă. Aceste hărţi pot fi apoi încărcate în anumite utilaje care fertilizează plantele, bazat pe nevoile lor, în loc de a le da obişnuitul amestec de fertilizatori. Metoda s-a dovedit a fi atât de bună încât putem spune că producţia unei plantaţii viticole poate fi îmbunătăţită în trei ani cu 12 la sută”, a spus Guarneri.

La dezbaterea de la USAMV s-au pus bazele unui consorțiu de cercetare pe tematica viticulturii ecologice inteligente în cadrul Programului European ”Orizont 2020”.