Șeful interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a spus, marți seara, la B1, că sunt probleme cu executarea mandatelor de filaj şi înregistrare ambientală, pentru că nu sunt suficienţi ofițeri, nici tehnici suficiente, relatează Agerpres. Nistor a mai spus că Direcția trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înființată, invocând drept motive modificările legislative, atmosfera în care procurorii lucrează sau chiar realizările structurii.

Procurorul Calin NistorFoto: Agerpres

"Pe chestiunile de tehnică în mediul ambiental într-adevăr avem o problemă pe instalarea de astfel de tehnici în spaţii. Noi ne-am pregătit o parte dintre ofiţerii serviciului tehnic pentru astfel de activităţi. Nu sunt suficienţi, nici nu avem tehnici suficiente şi nici maşini suficiente pentru astfel de operaţiuni. Nu mai putem cumpăra, vom cumpăra câteva maşini", a explicat Călin Nistor la B1 TV.

Întrebat cât va investi în tehnică, acesta a precizat că DNA este ajutată şi de Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS), care asigură executarea de filaje, ambientale şi interceptări atunci când procurorii DNA o cer.

"De regulă, acolo unde procurorul a cerut punerea în aplicare a măsurii prin intermediul DOS, acesta a pus în aplicare. Eu nu ştiu de vreo scurgere de informaţii de la acest serviciu legat de dosare ale DNA", a spus Nistor.

Vorbind despre modalităţile de filaj, el a precizat că aceste activităţi sunt ample şi costisitoare.

"Un filaj presupune foarte multe maşini şi oameni, dacă vrei să faci un filaj de bună calitate. Regula spune că sunt folosite cam şapte maşini sau nu neapărat şapte maşini, dar cinci maşini şi două motociclete. Noi nu avem astfel de ... pentru o persoană pe zi. În fiecare maşină trebuie să fie minimum un ofiţer de poliţie. Noi nu avem, deci nu putem acoperi. Le făceau SRI, DIP şi DOS-ul. DOS-ul are capacitatea asta, dar nu ştiu dacă pot onora toate solicitările procurorilor de pe tot teritoriul României", a menţionat Nistor.

Acesta a vorbit și despre faptul DNA se confruntă cu cea mai grea perioadă de când a fost înființată Direcția, din cauza modificărilor legislative, dar și a presiunilor care sunt mai pregnante în România decât în alte state.

„Mă refer strict la activitatea DNA, unde activez de peste 13 ani. Cred că, pentru mine și colegii mei, este cel mai greu an de când activăm în cadrul DNA. Direcția, poate, trece prin cea mai grea perioadă de când a fost înființată. Ne referim atât la modificările legislative efectuate, la atmosfera în care se lucrează în cadrul DNA și în spațiul public, la realizările sau nerealizările DNA în aceste moment”, a declarat Călin Nistor, șeful DNA, la B1TV, potrivit Mediafax.

Întrebat care ar fi motivul asaltului asupra procurorilor, șeful DNA a răspuns: „În orice stat, politicul are tendința de a incerca sa controleze sistemul judiciar. În România, mai pregnant decât în alte state. (...) Magistrații trebuie să reziste acestui asalt, să-și facă activitatea cu bună credință, să sesizeze instanța cu cazuri bine întocmite care să reziste testului, iar noi să obținem condamnări și confiscarea produsului infracțiunii, așa cum cereau și actorii în protestul de pe scările Teatrului Național”.

Procurorul-șef DNA a mai subliniat că este obișnuit cu presiunile venite din mediul politic.

„De când lucrez în DNA, presiunea a existat tot timpul, cu excepția unor scurte perioade de timp, când politicienii poate au fost preocupați de alte lucruri și mai puțin atacul privind sistemul judiciar”, a mai explicat Călin Nistor.