Opoziția a depus marți la CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a anunțat PNL.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceştia arată că actul normativ este neconstituțional în ansamblu, întrucât a fost adoptat fără stabilirea sursei financiare.

”Legea pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PLx nr. 710/2018), având ca obiect principal reorganizarea prin divizare ale celor 8 direcții regionale ANAF, este neconstituțională în ansamblu, întrucât a fost adoptată fără stabilirea sursei financiare, cu consecința încălcării art. 111 alin. (1) și art. 138 alin. (5) din Constituție”, arată textul sesizării.

Semnatarii menţionează că legea supusă controlului de neconstituționalitate prevede înfiinţarea Direcţiei Generale a Vămilor, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, finanţat de la bugetul de stat, care se organizează şi funcţionează în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, iar Constituție stabilește că „Guvernul și ministerele, cu avizul Curții de Conturi, pot înființa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaște această competență”.

"Pe de o parte, apreciem că Parlamentul a încălcat competenţa de înfiinţare a organelor de specialitate, care în cazul de faţă, în temeiul art. 117 alin. (2) din Constituţie, aparţine în mod exclusiv Guvernului şi ministerelor, iar, pe de altă parte, nu a respectat condiţia de legalitate, de rang constituţional, de a obţine avizul conform al Curţii de Conturi", precizează semnatarii sesizării, subliniind că această lege încalcă şi principiul securităţii juridice.

De asemenea, opoziția semnalează că legea privind reorganizarea ANAF supusă ”cuprinde o serie de reglementări sumare, incomplete, de natură a afecta eficiența actului normativ”.