O puternică comisie parlamentară americană, condusă de democrați, a lansat luni o vastă anchetă asupra lui Donald Trump, cerând documente de la 80 de personalități și organizații, printre care fiii președintelui republican, Eric și Donald Jr., precum și ginerele său, Jared Kushner, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flikr

UPDATE 21:25 Trei puternice comisii ale Camerei reprezentanților au cerut Casei Albe să comunice detaliile întâlnirilor și discuțiilor dintre Donald Trump și Vladimir Putin.

Donald Trump a stârnit polemică după un summit cu Vladimir Putin din iulie 2018, în care a părut că ia apărarea președintelui rus, a cărui țară este acuzată de ingerințe în campania prezidențială din 2016.

În ianuarie, Washington Post a scris că nu există niciun raport detaliat despre discuțiile pe care Donald Trump le-a avut cu Vladimir în cinci locuri diferite în cursul ultimilor doi ani. Informații pe care Congresul are "datoria constituțională" să le verifice, au afirmat cele trei comisii.

Comisia Juridică a camerei inferioare a Congresului anchetează suspiciuni de "îngrădire a justiției, corupție și alte abuzuri de putere din partea președintelui Trump, a asociaților săi și membri ai administrației sale", potrivit unui comunicat de presă.

Comisia a contactat 81 de persoane și organizații, printre care Allen Weisselberg, directorul financiar al Trump Organization, avocatul personal al președintelui Jay Sekulow, foști responsabili ai Casei Albe precum Steve Bannon, Sean Spicer și Hope Hicks, precum și fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

Comisia cere livrarea documentelor până în 18 martie.

"În ultimii ani, președintele Trump nu a dat socoteală pentru atacurile sale aproape zilnice împotriva regulilor și normelor noastre legale, etice și constituționale fundamentale", a scris președintele democrat al acestei comisii, Jerrold Nadler.

"E vorba de o perioadă critică pentru națiunea noastră și avem responsabilitatea de a ancheta", a continuat el.

Democrații au preluat majoritatea Camerei în ianuarie, cu promisiuni de a lansa numeroase anchete parlamentare împotriva președinției, după doi ani de majoritate republicană.

Aceste noi investigații și multitudinea de documente solicitate ar putea oferi democraților muniție dacă vor lansa o eventuală procedură de destituire, sau "impeachement", împotriva lui Donald Trump.

Dar liderii democraților din Congres sunt încă reticenți să joace această carte, care pare dificil de concretizat în condițiile în care republicanii controlează Senatul și care ar putea galvaniza baza electorală a președintelui.

"Drumul este încă lung spre un impeachment", a declarat duminică Jerry Nadler.