11 milioane de euro din fonduri europene vor fi alocate pentru o rețea de locuințe destinate victimelor violenței domestice, în cadrul unui program național, în condițiile în care numărul cazurilor de agresiune în familie înregistrează o creștere îngrijorătoare, a anunțat luni premierul Viorica Dăncilă.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

Programul vizează finanțarea de locuințe sociale organizate într-o rețea la nivel național în care victimele violenței domestice să poată locui o vreme și să primească asistență psihologică și juridică, a precizat Dăncilă.

De asemenea, în cadrul programului, victimele vor beneficia și de cursuri de formare profesională astfel încât să se poată integra din punct de vedere social, în condițiile în care foarte multe victime se tem să părăsească domiciliul pentru că sunt dependente financiar de agresor.

Dăncilă a precizat că numărul cazurilor de violență domestică înregistrează o creștere îngrijorătoare. "Datele arată că, din nefericire, cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violenţa în familie. 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009 - 2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor. Formele de agresiune sunt însă de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenţelor domestice sunt tot mai multe de la an la an. Combaterea violenţei în familie şi sprijinirea victimelor sunt imperative", a afirmat premierul.