Nu mai puțin de 1,6 miliarde de lire sterline din fondurile de la bugetul de stat vor merge pentru susținerea mai multor orașe, după Brexit. Decizia Cabinetului May de a aloca aceste fonduri pentru orașele mai sărace care ar avea de suferit în urma ieșirii din UE este văzută însă de laburișiti ca mită pentru a obține voturile parlamentarilor asupra acordului Brexit care ar urma să ajungă din nou pe masa Parlamentului, în condițiile în care ieșirea efectivă din UE ar trebui să aibă loc la 29 martie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul Theresa May și-a justificat această decizie prin repartizarea inechitabilă a fondurilor: ”De prea multă vreme, prosperitatea în această țară a fost repartizată în mod inechitabil... dar vrem ca ea să funcționeze pentru toate comunitățile”, a declarat May, citată de BBC News.

Mai bine de jumătate de sumă va fi direcționată către norul Angliei și Midlands pentru crearea de lcouri de muncă și stimularea creșterii economice.

Laburiștii spun însă că este vorba despre mită pentru a influența votul parlamentarilor din zonele dominate de oameni care susțin ieșirea Marii Britanii din UE în favoarea acrodului negociat de premier.

De asemenea, potrivit Guardian, parlamentarii laburiști spun că, dincolo de implicațiile politice, trocul lui May nu va schimba cu adevărat lucrurile pentru cei din orașele mai sărace care vor primi fondurile respective.

Ministrul pentru administrația locală, James Brokenshire, a negat faptul că banii sunt mită pentru Brexit și susține că sumele sunt suficiente pentru a avea un impact pozitiv în zonele respective.

Într-o declarație pentru BBC Radio 4, el a refuzat să spună câte orașe vor beneficia de fondurile de la buget, dar a insistat că banii vor fi alocați indiferent ce se va întâmpla săptămâna viitoare cu votul asupra ieșirii Marii Britanii din UE.