Guvernul susține că este nevoie de o cancelarie a prim-ministrului pentru creșterea eficienței ministerelor și altor structuri din administrația publică centrală. Dacă nu se înființează această cancelarie, "se perpetuează stări de lucruri care contribuie la ineficiență și la întârzieri în aplicarea măsurilor atât de necesare la nivel național, în toate domeniile vieții economico-sociale", se arată textul OUG care prevede înființarea cancelariei, publicat vineri în Monitorul Oficial. Potrivit informațiilor HotNews.ro, în realitate se dorește obținerea unui control mai mare asupra unor instituții publice.

GuvernulFoto: Guvern

Și în alte guvernări au existat cancelarii ale prim-miniștrilor. De exemplu, în guvernarea Tăriceanu și guvernarea Cioloș. În 2009, guvernul Boc a desființat cancelaria, motivând că funcționa ca un guvern paralel.

Potrivit ordonanței de urgență, cancelaria va fi condusă de un șef cu rang de ministru, de unul sau mai mulți secretari de stat, consilieri de stat, precum și de directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiți toți prin ordin al premierului. Va fi fără personalitate juridică și va fi finanțată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Aparatul de lucru al Guvernului va fi alcătuit din Cancelaria Prim-ministrului, aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, departamente și alte asemenea structuri organizatorice cu atribuții stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit Ordonanței de Urgență.

Atribuțiile, organizarea și funcționarea cancelariei se stabilesc prin decizie a prim-ministrului. Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale care vor fi coordonate de premier, prin cancelarie.