Procurorii CSM vor ca Inspecția Judiciară să efectueze controale la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în contextul unor „scurgeri de informații” apărute în presă din structură, dar și în contextul declarațiilor șefului secției, Gheorghe Stan, transmite Mediafax.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

„Pornind de la aceste declarații de ieri ale șefului structurii specializate, având în vedere că în mod repetat, chiar ultima dată, în cursul acestei dimineți, am văzut în presă, pe una dintre publicații că au apărut tot felul de informații, chiar denunțul în formă copiată dintr-un dosar penal, faptul că în ultimele săptămâni și luni, în mod repetat, apar scurgeri de informații, apar declarații ale unor părți în presă, apar declarații ale unor martori în presă, apreciez stimați colegi se impune efectuarea unor verificări de Inspecția Judiciară la PÎCCJ cu privire la modul prin care se comunică, modul de comunicare publică de către Secția specială și modul de gestionare a acestor scurgeri de informații”, a declarat Cristian Ban, procuror CSM, la ședința de vineri.

Totodată, la rândul său, procurorul Tatiana Toader a spus că ar trebui fixate obiective pentru controlul pe care îl vor solicita Inspecției Judiciare: „În cadrul deliberărilor, ar trebui să ne fixăm aceste obiective ale controlului pe care intenționăm să-l transmitem, să-l solicităm IJ. Să circumscriem perioada supusă controlului de la înființarea Secției de investigare până astăzi, la data Secției. Să ne stabilim obiectivele generale și specifice acestui control”.

Secția pentru procurori a rămas să delibereze asupra acestor aspecte.

Procurorii CSM s-au întrunit, vineri, într-o ședință de urgență, pentru a adopta o poziție privind modul de comunicare al șefului Secției de Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, în contextul prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

Demersul vine după ce șeful Secției pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, a susținut, joi seară, o declarație de presă, în cadrul căreia a oferit informații cu privire la activitatea structurii.

Stan a explicat de ce a solicitat dosarul Tel Drum de la DNA: „Solicitarea de la Direcția Națională Anticorupție a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competența specială a Secției, respectiv presupuse fapte săvârșite de mai mulți magistrați. Este vorba de trei procurori și cinci judecători", a declarat Gheorghe Stan.

Totodată, acesta a oferit informații și cu privire la dosarul lui Kovesi și la cel care îi vizează pe prim-vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans şi pe comisarul european Vera Jourova.