Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că în cazul în care Marea Britanie va ieși din UE fără acord, România va acorda drepturi de ședere cetățenilor britanici din țara noastră doar dacă și acest stat va acorda aceleași drepturi românilor din Regat, transmite Mediafax.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

„În calitatea noastră de deținători ai Președinției Rotative, depunem eforturi pentru ca Brexit să nu afecteze negativ cei aproximativ 3 milioane de cetățeni ai Uniunii care sunt rezidenți în Marea Britanie și cei aproximativ un milion de cetățeni britanici aflați în state membre UE. Pentru România prioritar este să reușim să protejăm drepturile cetățenilor noștri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieși din UE fără finalizarea unui acord”, a precizat, vineri, Carmen Dan, în cadrul unei declarații de presă.

Potrivit ministrului de Interne, în Marea Britanie locuiesc în prezent aproape jumătate de milion de cătețeni români.

„Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie și Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocității, pentru că cetățenii români din Regatul unit trebuie să beneficieze de același drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România (…) Propunerea noastră este ca cetățenilor britanici cu statut Brexit, adică cei care sunt înregistrați în acest moment în România, să le fie acordate permise de ședere, după efectuarea unor verificări minime referitoare la motive de siguranța națională, ordine publică, sănătate publică, precum și cu obligația ca cetățenii britanici și membrii de familie să facă dovada faptului că dețin legal spațiul de locuit și mijloace de întreținere”, mai susține Carmen Dan.

Potrivit ministrului, dreptul de ședere temporară pe teritoriul României se va asigura pentru o perioadă maximă de 5 ani, astfel încât să le fie oferită cetățenilor britanici cu statut Brexit și membrilor de familie ai acestora posibilitatea continuării șederii pe teritoriul României. De asemenea, Carmen Dan mai spune că se va introduce o perioadă tranzitorie, până la sfârșitul anului 2019, timp în care dreptul de ședere obținut de către cetățenii britanici în România este recunoscut de drept, fără a fi necesare demersuri administrative din partea acestora.

„Acest termenul limită al perioadei de tranziție, respectiv sfârșitul anului 2019, poate fi prelungit în cazul în care acest lucru este necesar, din motive care țin de posibila nefinalizare a procesului de negocieri între cele două guverne. La împlinirea perioadei de 5 ani de reședință continuă în România, cetățenii britanici vor avea dreptul să solicite un permis de ședere pe termen lung. De asemenea, permisele de conducere emise de autoritățile britanice vor fi recunoscute în România atât în trafic, cât și pentru preschimbare, la fel ca și până acum”, spune Dan.

Ministrul de Interne a mai precizat că aceste măsuri se vor lua numai în situația în care Marea Britanie va ieși din UE fără finalizarea unui acord „și numai cu respectarea principiului reciprocității”.