Șeful Secției speciale pentru investigarea magistraților, Gheorghe Stan, a susținut joi seara, alături de adjuncta sa, Adina Florea, o declarație de presă la noul sediul al instituției pentru a justifica „necesitatea” Ordonanței de Urgență 7, care a stârnit o mare nemulțumire în rândul procurorilor și judecătorilor.

Gheorghe Stan si Adina FloreaFoto: Captura Antena 3

„OUG 7 a fost necesară pentru corelarea normelor privind competența procurorului șef al Secției”, a spus acesta, în prima conferință de presă de la numirea în această funcție. Cei doi nu au dorit să răspundă la întrebările ziariștilor.

Acesta a ținut însă să asigure „toți procurorii și judecătorii de toată buna noastră credință în modul de desfășurare a activității”, susținând că existența acestei Secții speciale este o ”garanție a independenței acestora”.

„Vă asigur că în cadrul Parchetului General și al acestei secții se respectă numai legea”, a continuat Gheorghe Stan, alături de Adina Florea, adjuncta sa, respinsă de două ori de Klaus Iohannis, după ce Tudorel Toader o propusese șefa la DNA.

Acesta a mai susținut că „alegațiile privind scoaterea Secției de sub controlul procurorului general sub lipsite de orice fundament”, acuzându-l în același timp că Secția înființată de Tudorel Toader a „întâmpinat obstacole” din partea lui Augustin Lazăr în ceea ce privește asigurarea bazei logistice, a dotărilor și a elaborării organigramei.

  • De ce vrea Secția specială dosarul Tel Drum

Gheorghe Stan a susținut că Secția specială a cerut Dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii DNA pentru constituire de grup infracțional și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, deoarece în această cauză este vorba de „presupuse fapte săvârșite de mai mulți magistrați, trei procurori și cinci judecători”.

În ceea ce privește aducerea la cunoștință a numărului de dosare deschise împotriva Laurei Codruța Kovesi, Stan a invocat interesul public, precizând însă că „niciunul din aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a unei sesizări din oficiu a Secției speciale”.

Gheorghe Stan a ținut să apere și înregistrarea unei plângeri penale a luju.ro împotriva lui Timmermans, Vera Jurova și Angela Cristea, deoarece aceasta „îndeplinea toate condițiile de formă”.