Polonia va aloca 185 de miliarde de zloţi (44 de miliarde euro) pentru modernizarea armatei până în anul 2026, în principal pentru modernizarea avioanelor şi elicopterelor militare, precum şi a submarinelor, anunţă ministrul Justiţiei, Mariusz Blaszczak.

soldati poloneziFoto: Hotnews

Noi capabilităţi militare urmează să fie instalate în principal în estul Poloniei, pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, pentru descurajarea Rusiei. "Este vorba de o direcţie, de o bază de plecare pentru dezvoltare", a declarat Mariusz Blaszczak, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

Printre achiziţiile prioritare ministrul a enumerat 32 de avioane militare noi, pentru înlocuirea flotelor de aparate MiG29 şi Su22, precum şi submarine, elicoptere şi sisteme sol-aer.

Mariusz Blaszczak nu a oferit detalii. La jumătatea lunii februarie, Polonia şi Statele Unite au semnat un contract în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane euro) pentru achiziţionarea a 20 de sisteme de rachete mobile HIMARS. În martie 2018, Polonia a achiziţionat un sistem balistic american Patriot, în cadrul unui contract de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro).