Profesorii de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti se solidarizează și ei cu magistrații şi spun că modificările aduse legilor justiției în ultimii doi ani "au dezechilibrat mecanismele prin care justiția poate funcționa prompt, competent și eficient". Ei cer abrogarea Ordonanței 7, măsură cerută cu o zi în urmă și de profesorii Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Protestul magistraților din BucurestiFoto: Hotnews

Profesorii de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti critică OUG 7 şi spun că "reformele" din ultimii doi ani au dezechilibrat mecanismele prin care justiția poate funcționa prompt, competent și eficient, după cum a fost semnalat atât de către instituțiile vizate - instanțe de judecată, parchete și CSM, cât și de către Parlamentul European, Comisia Europeană (inclusiv în cadrul MCV), Comisia de la Veneția și GRECO.

"Considerăm că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgență – inclusiv prin abrogarea OUG nr. 7/2019 – în vederea salvgardării valorilor statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale cetățenilor împotriva corupției, arbitrariului și ingerinței politice în independența magistraților", se arată într-un comunicat al Facultăţii de Drept.

Profesorii de la Facultatea de Drept spun că sunt solidari cu judecătorii și procurorii care au declanșat proteste.

"Este de datoria juriștilor care cred că fără un stat de drept este risipită strădania înaintașilor de a construi o Românie întemeiată pe valorile europene ale libertății și egalității să contribuie prin cunoștințele și buna lor credință la apărarea independenței magistraților și a principiilor de drept pe care acțiunile politice le pun în pericol. În acest scop, ne exprimăm solidaritatea cu judecătorii și procurorii care își apără statutul constituțional și astfel dovedesc că magistratura și școlile de drept nu sunt accesorii inutile", mai spun cadrele didactice universitare.

Comunicatul este semnat de aproape toţi profesorii Facultății de Drept a Universităţii din Bucureşti.