Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a subliniat într-un raport publicat joi la Strasbourg, importanţa de a menţine independenţa justiţiei, invitând autorităţile române să dea curs recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO şi să respecte pe deplin standardele internaţionale şi ale Consiliului Europei privind drepturile omului în reforma justiției şi a legislaţiei penale, arată un comunicat de presă al Comisiei. De asemenea, raportul elaborat în urma vizitei comisarului în ţara noastră, în noiembrie anul trecut, arată că drepturile persoanelor cu dizabilităţi se confruntă cu obstacole "sistemice” în România.

Dunja MijatovicFoto: Consiliul Europei

Raportul se concentrează asupra drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, violenţei împotriva femeilor, precum şi asupra reformei în curs a justiţiei şi legislaţiei penale.

Comisarul îşi exprimă preocuparea în special în ce priveşte nivelul insuficient de finanţare a sistemului de asistenţă socială pentru adulţi şi copii cu dizabilităţi şi remarcă faptul că, în mod regretabil, bugetul pe 2019 adoptat de parlamentul român - după elaborarea raportului prezentat joi - nu garantează alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare susţinerii sistemului de protecţie a copiilor şi a sistemului de protecţie socială pentru persoanele cu dizabilităţi.

Comisarul CE îndeamnă totodată autorităţile române să renunţe la actualele prevederi legislative care permit instituţionalizarea nevoluntară a persoanelor cu dizabilităţi şi recomandă luarea de măsuri urgente pentru a reduce la minim încălcarea gravă a drepturilor omului în cazul internărilor nevoluntare.

"Trebuie să se treacă de la instituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi la integrarea lor deplină în societate. Autorităţile trebuie să dezvolte servicii de susţinere a acestora în cadrul comunităţilor, să îmbunătăţească accesibilitatea spaţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi şi să promoveze măsuri de creştere a incluziunii pe piaţa muncii pentru aceste persoane", se arată în raportul citat de Agerpres.