Comisarul pentru drepturile Omului al Consiliului Europei cere României să dea curs recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO şi să respecte pe deplin standardele internaţionale privind drepturile omului

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 28 februarie 2019, 12:55 Actualitate | Esenţial


Dunja Mijatovic
Foto: Consiliul Europei
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a subliniat într-un raport publicat joi la Strasbourg, importanţa de a menţine independenţa justiţiei, invitând autorităţile române să dea curs recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO şi să respecte pe deplin standardele internaţionale şi ale Consiliului Europei privind drepturile omului în reforma justiției şi a legislaţiei penale, arată un comunicat de presă al Comisiei. De asemenea, raportul elaborat în urma vizitei comisarului în ţara noastră, în noiembrie anul trecut, arată că drepturile persoanelor cu dizabilităţi se confruntă cu obstacole "sistemice” în România.

Raportul se concentrează asupra drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, violenţei împotriva femeilor, precum şi asupra reformei în curs a justiţiei şi legislaţiei penale.

Comisarul îşi exprimă preocuparea în special în ce priveşte nivelul insuficient de finanţare a sistemului de asistenţă socială pentru adulţi şi copii cu dizabilităţi şi remarcă faptul că, în mod regretabil, bugetul pe 2019 adoptat de parlamentul român - după elaborarea raportului prezentat joi - nu garantează alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare susţinerii sistemului de protecţie a copiilor şi a sistemului de protecţie socială pentru persoanele cu dizabilităţi.

Comisarul CE îndeamnă totodată autorităţile române să renunţe la actualele prevederi legislative care permit instituţionalizarea nevoluntară a persoanelor cu dizabilităţi şi recomandă luarea de măsuri urgente pentru a reduce la minim încălcarea gravă a drepturilor omului în cazul internărilor nevoluntare.

"Trebuie să se treacă de la instituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi la integrarea lor deplină în societate. Autorităţile trebuie să dezvolte servicii de susţinere a acestora în cadrul comunităţilor, să îmbunătăţească accesibilitatea spaţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi şi să promoveze măsuri de creştere a incluziunii pe piaţa muncii pentru aceste persoane", se arată în raportul citat de Agerpres.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1384 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    interesant raport (Joi, 28 februarie 2019, 13:48)

    vodatepes [utilizator]

    Deci madam este comisarul pentru respectarea drepturilor omului. OK Oare ce inseama CEDO madam? Curtea Europeana a Drepturilor Omului. OK. Care stat este pe primul loc ca numar de reclamati la CEDO? Rusia. Pe locul doi este Romania iar pe 3 este Turcia. Noi avem peste 8000 de plangeri ca drepturile omului nu sunt respectate in Justitia romana. Justite care a functionat pana acum pe vechile legi. Uite ca legile vechi sunt proaste. Suntem pe primul loc la CEDO din tarile din UE. Madam asta nu vezi? Nu uitati ca vechile coduri s-au aprobat cu avizul UE al comisiei de la Venetia.Asa ca.................


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by