Protest și la Tribunalul București: Se amână judecarea dosarelor până în 7 martie / Judecătorii cer și suspendarea activității Secției de anchetare a magistraților

de MH     HotNews.ro
Joi, 28 februarie 2019, 12:21 Actualitate | Esenţial


Protest magistrati, Cluj
Foto: Monitorul de Cluj
Tribunalul București a decis joi să suspende până în 7 martie judecarea cauzelor aflate pe rol, cu excepția dosarelor urgente, cerând abrogarea Ordonanței de Urgență care a modificat legile justiției. Magistrații uneia dintre cele mai mari instanțe din țară au adoptat o declarație de principiu, în care solicită, între altele, suspendarea activității Secţiei de anchetare a magistraților până la o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Ei cer, de asemenea, ca politicienii să înceteze atacurile la adresa statului de drept şi a statutului judecătorilor şi procurorilor și acțiunile care intimidează judecătorii şi procurorii şi afectează independenţa justiţiei.

Astăzi, la Tribunalul Bucureşti a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, fiind adoptată o declarație de principiu.

Magistrații uneia dintre cele mai mari instanțe din țară cer:
 • Ratificarea urgentă a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, al cărui text a fost adoptat de Comitetul Miniştrilor la data de 10 iulie 2013 şi care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ Curţii Europene a Drepturilor Omului, atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale.
 • Luarea de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, ţinând seama de aspectele învederate de entităţile menţionate.
 • Adoptarea de măsuri de natura celor menţionate anterior în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate în cauza C-127/19, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi revenirea provizorie la competenţa partajată a structurilor de parchet în funcţie de obiectul infracţiunilor (DNA în ceea ce priveşte corupţia, DIICOT în ceea ce priveşte crima organizată, parchetele nespecializate în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun etc.), astfel încât să se respecte sistemul limitărilor şi al echilibrelor („checks and balances”), specific oricărui stat democratic.
 • Iniţierea procedurilor legislative de către titularii în drept, în vederea modificării Legii nr. 90/2001 pentru condiţionarea expresă şi imperativă a dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al tuturor legilor organice privind sistemul judiciar, după obţinerea avizului conform din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau după acordarea unui termen rezonabil în vederea emiterii acestuia.
 • Efectuarea tuturor demersurilor legale de către instituţia Avocatului Poporului în scopul sesizării Curţii Constituţionale cu privire la dispoziţiile O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018 şi O.U.G. nr. 7/2019, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, deci şi a angajamentelor internaţionale luate în acest sens de Statul român, aşa cum a învederat Comisia de la Veneţia.
 • Respectarea competenţelor şi a rolului fiecărei Secţii a Consiliului Superior al Magistraturii şi implicarea Plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituţiei, redobândirea imediată de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial şi sistarea emiterii unor comunicate de presă de către preşedintele C.S.M. sau de către grupuri de membri, de natură a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la instituţia însăşi.
 • Încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi la adresa statului de drept şi a statutului judecătorilor şi procurorilor din România, încetarea acţiunilor care intimidează judecătorii şi procurorii şi afectează independenţa justiţiei.
 • Îndeplinirea cu celeritate de către Consiliul Superior al Magistraturii a atribuţiei de a adopta măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat tuturor magistraţilor.
 • Implementarea unor criterii de evaluare anuală, de corpul magistraţilor, a activităţii curente desfăşurate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi revizuirea procedurii de revocare a acestora, prin simplificarea acesteia și eliminarea competenţelor Inspecţiei Judiciare în procedura de revocare.
Măsuri de protest anunțate:

 • Publicarea declarației de principiu la ușile sălilor de ședință și pe site-ul instanței.
 • Amânarea, în intervalul 28 februarie-7 martie, a dosarelor aflate pe rolul completelor de judecată, cu excepția cauzelor urgente.
 • Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru punerea în aplicare a dispozițiilor legale referitoare la asigurarea profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor.
 • Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii și a Ministerului Justiției cu privire la necesitatea alocării unor resurse materiale și umane adecvate desfășurării în condiții optime a activității judiciare la Tribunalul București. Judecătorii Tribunalului Bucureşti arată că justiţia, ca serviciu public, nu poate funcţiona fără alocarea unui buget corespunzător menit să asigure justiţiabililor condiţii decente pentru derularea procedurilor judiciare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti solicită Ministrului Justiţiei prezentarea unui răspuns asumat şi detaliat, până la data de 01.06.2019, dată fiind calitatea sa de autoritate cu iniţiativă legislativă şi ordonator principal de credite.
 • Abrogarea O.U.G. nr. 7/2019, cu excepția reglementării privind accesul și promovarea în profesie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3068 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  o sa fie ca in Venezuela (Joi, 28 februarie 2019, 12:36)

  revo [utilizator]

  Acolo, la comanda lui Maduro, armata a deschis focul impotriva convoaielor cu ajutoare umanitare.
  Aici, armata de putori, lingai, profitori, platita gras de Dragnea, va scoate tancurile impotriva judecatorilor si procurorilor.
  Asa cum in Venezuela, regimul ucigas este tinut in viata si la putere prin forta armata si represiva, tot asa, in Romania, armata, serviciile toate, politia, jandarmeria aflate in solda MAFIEI PSD-ALDE-UDMR sunt principalele vinovate pentru dezastrul total care se anunta. Fara sustinerea lor, MAFIA n-ar indrazni sa masacreze, pas cu pas, o tara.
 • -1 (3 voturi)    
  Super!...o miscare absolut necesara! (Joi, 28 februarie 2019, 12:37)

  Decadere [utilizator]

  Vor gasi sustinerea populatiei, atata timp cat vor fi ei, magistratii, cei care vor avea initiativa de protest. Ei sunt cei care cunosc cel mai bine "tainele"diferitelor OUG-uri. Nu trebuie sa fie de 100% ci cat mai multi pentru ca asa cum s-a dovedit de-a lungul timpului intotdeauna vor fi din aceea carora le place spoiala...deci... Curaj si Consecventa!
  Cred ca mai mult vor /vom avea de pierdut daca nu fac asta.
  Pe de alta parte nu ar strica putina autoeducatie juridica. Se gasesc site-uri special gandite pentru publicul larg, unde putem citi si ne informam despre ceea ce se intampla pe plan juridic in tara precum si alte aspecte juridice de larg interes. Este suficient se dea cautare dupa cuvintele cheie: educatie, juridic..
  Acum , am sperante ca ne vom redresa ...dar maine numai sunt sigur. Vom vedea.
 • 0 (4 voturi)    
  Suspendare???? (Joi, 28 februarie 2019, 13:07)

  vodatepes [utilizator]

  Adoptarea de măsuri de natura celor menţionate anterior în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie CORECT
  tot odata adoptarea de masuri de natura celor mentionate anteriror in scopul suspendarii activitatii POLITIEI RUTIERE - o cer soferi care conduc sub influenat alcoolului, a VAMEI - cer contrabandisti, a POLITEI ROMANE - o cer infractori, violatori, a ARMATEI ROMANE - o cer rusi, . Cite nu se cer? O multime. Sa speram ca se vor indeplini toate dorintele. Vine Mos Craciun si le va indeplini dar mai e pana la 25 decembrie, putin rabdare.
 • 0 (4 voturi)    
  de voi depinde unde vom trai (Joi, 28 februarie 2019, 13:17)

  alexman1 [utilizator]

  Asa dragilor.Contam pe voi. Sinteti ultima speranta. Sa nu va lasati calcati in picioare.Este sub demnitatea umana ce fac acesti indivizi. Sa nu lasam sa stearga pe jos cu noi. De voi depinde unde vrem trai in lagarul comunist a lui Dragnea sau in Europa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by