Cu cinci ani în urmă, Rusia a pus la încercare ideea unei Europe libere, dominată de pace, prin agresiunea împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeei, demonstrând disprețul Kremlinului față de principiile dreptului internațional și punând în pericol securitatea Europei. Nu vom uita niciodată și nu vom abandona Crimeea, se arată într-o declarație comună semnată de miniștrii de externe din nu mai puțin de 11 state, printre care și Teodor Meleșcanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declarația de sancționare a agresiunii Rusiei este semnată de șefii diplomației din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca, Suedia, Canada, România, Cehia, Polonia, Marea Britanie și Ucraina.

”Astăzi, poporul din Ucraina este mai unit ca niciodată în ceea ce privește hotărârea de a merge pe drumul integrării europene. Deși mai sunt multe reforme de implementat, un progres semnificativ a avut loc în pofida agresiunii Rusiei. Ucraina de astăzi este profund diferită de cea de dinainte de 2014 și nu a fost nicicând mai aproape de Europa și de valorile europene. Prin contrast, Crimeea aflată sub ocuparea Rusiei face regrese. Oamenii care trăiesc acolo sunt mai izolați ca niciodată, iar situația privind drepturile omului și condițiile socio-economice se degradează”, se mai arată în documentul publicat integral de Guardian.

”Anexarea ilegală a Crimeei- un act condamnat de întreaga comunitate internațională- a pus în pericol întregul sistem internațional de reguli. Referendumul ilegal care a avut loc pe 16 martie 2014 a fost declarat ilegal și invalidat de comunitatea internațională”, se mai arată în declarație.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului și alte organizații internaționale au raportat o încălcare gravă a drepturilor minorităților etnice și religioase. (...) Arestări arbitrare, cazuri de dispariție a unor persoane, rele tratamente, tortura au fost raportate. Un număr mare de prizonieri politici, care așteaptă să fie judecați, au fost transferați din Crimeea în Federația Rusă, în ciuda faptului că acest lucru contravine legilor internaționale privind drepturile omului.

Unul dintre cele mai semnificative cazuri este cel al cineastului Oleg Sentsov, care a primit anul trecut premiul Sakharov oferit de Parlamentul European pentru libertatea de conștiință.

De asemenea, anul trecut, se mai menționează în declarație, tensiunile au crescut în Marea Azov, ca urmare a violării de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, prin pătrunderea în apele sale teritoriale, la Strâmtoarea Kerch, și arestarea navelor ucrainene. ”Atacul nejustificat al Rusiei asupra navelor ucrainene din strâmtoarea Kerch, de la 25 noiembrie 2018, arestarea și deținerea ilegală a echipajelor a constituit o violare strigătoare la cer a dreptului internațional. Cerem Rusiei să elibereze marinarii din Ucraina, să predea navele sechestrate și să respecte angajamentele internaționale asigurând libera circulație din zona Mării Azov și strâmtoarea Kerch”, mai spun miniștrii de externe din cele 11 state semnatare.

”Evenimentele care au avut loc acum cinci ani în Crimeea ne-a arătat încă o dată că nu putem lua libertatea și securitatea noastră ca bunuri câștigate pentru totdeauna. Sistemul de reguli internaționale care este fundamental pentru securitatea mondială a fost subminat și trebuie să fim fermi și gata să apărăm legea internațională și securitatea individuală și colectivă. O altă lecție este aceea că trebuie să întărim rezistența societăților noastre împotriva diverselor atacuri și interferențe. Ucraina a făcut progrese vizibile în această direcție de-a lungul celor cinci ani, cu sprijinul partenerilor săi. (...) Obiectivul nostru comun este acela de a readuce stabilitatea înapoi în spațiul euro-atlantic. Europa și partenerii săi euroatlantici au dovedit că au capacitatea de a se uni în fața provocărilor externe, dar trebuie să continuăm să ne întărim capacitatea de a ne proteja împotriva tentativelor de a ne diviza sau de a slăbi securitatea noastră. Vom continua politica noastră de a nu recunoaște anexarea Crimeei și vom continua să condamnăm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Oferirea de ajutor și asistență pentru Kiev este crucială, în condițiile în care securitatea Ucrainei este strâns legată de securitatea întregii Europe. O politică coordonată privind sancțiunile împotriva Kremlinului transmite Rusiei un mesaj clar potrivit căruia orice încălcare a dreptului internațional are consecințe. Nu vom uita și nu vom abandona niciodată Crimeea”, se mai arată în document.