Organizatorii celui mai mare pelerinaj romano-catolic din Europa Centrală şi de Est, de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, unde în 1 iunie se va afla și Papa Francisc, se așteaptă la 300.000 de participanți și au anunțat măsuri speciale de securitate. Pelerinii se pot înregistra pe un site creat special pentru acest eveniment şi vor primi bilete gratuite, cu cod de bare, care le vor permite accesul în "zona protejată".

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Papa Francisc va celebra o liturghie în Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc, unde se află o statuie din lemn de tei a Fecioarei Maria, despre care oamenii cred că ar fi făcătoare de minuni.

Reprezentanţii celor patru episcopii catolice din România au anunţat că un site special va fi deschis din 1 martie, pentru ca oamenii care vor să participe la ceremonie să se poată înregistra.

Organizatorii, care spun că se așteaptă la 300.000 de pelerini și îi încurajează să se înregistreze mai degrabă în grupuri, decât individual, deşi şi acest lucru este posibil, şi să aleagă să vină cu alte mijloace de transport decât maşina personală, mai ales având în vedere că accesul în oraş cu autoturisme va fi restricţionat din 31 mai.

"La astfel de evenimente, cunoscând şi experienţele anterioare de la vizitele Suveranului Pontif sau de la cele ale Papei Francisc, şi faptul că se derulează în prezenţa unor mase mari de participanţi, trebuie să nu uităm de condiţiile speciale care se impun. Este important de ştiut că se doreşte ca şi la Şumuleu Ciuc să se asigure normele de siguranţă, dar şi spaţiul necesar de unde să se poată şi vedea evenimentul, pentru că ne aflăm în condiţii geografice aparte şi cei care vor sosi la Şumuleu Ciuc vor dori să vadă nu doar de pe ecran, ci şi pe viu pe Sfântul Părinte", a declarat Böcskei László, episcopul diecezei romano-catolice de Oradea, citat de Agerpres.

La locul pelerinajului, o suprafaţă de aproximativ 10 hectare va fi împrejmuită cu gard, aceasta fiind aşa-numita zonă protejată, în care vor avea acces doar cei care s-au înscris pe site şi care au bilete.

"Înscrierea este importantă pentru a şti un număr cat mai exact de persoane care vor participa la eveniment", a spus preotul Olah Zoltan, reprezentantul Arhiepiscopiei de Alba-Iulia.

Site-ul pontifex.ro, creat special pentru eveniment, va putea fi accesat de pelerini din 1 până în 31 martie, cu posibilitatea de prelungire a termenului, la decizia organizatorilor. Site-ul prevede diferite categorii pentru participanţi, care se pot înscrie individual sau în grupuri, respectiv familii.

Organizatorii avertizează că cei care nu vor avea bilet emis în urma înregistrării pe site vor putea participa la pelerinaj, dar nu vor avea acces în zona protejată, ei putând să vadă evenimentul de la distanţă, pe ecrane.

Un alt aspect subliniat de organizatori a fost acela al necesităţii ca pelerinii să fie nevoiţi să vină în noaptea de dinainte la locul pelerinajului, pentru a avea timp să treacă de filtrele de securitate.

Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc se va afla în România și va merge la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc.

Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi a ajuns anul trecut la cea de a 450-a ediţie. Locul de pelerinaj se află pe deal Şumuleu, pe care, de obicei, pelerinii îl urcă încă de la primele ore ale dimineţii, după ce petrec noaptea în rugăciune, în Catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc.