Summit-ul dintre președintele Donald Trump și dictatorul nord-corean Kim Jong Un s-a încheiat fără niciun fel de acord. Principalul motiv pentru care nu a fost semnat niciun acord a fost faptul că liderul din Coreea de Nord a cerut ridicarea tuturor sancțiunilor impuse, a explicat Donald Trump, într-o conferință de presă.

Trump si Kim Jong Un, la HanoiFoto: Captura YouTube

”Au cerut ridicarea tuturor sancțiunilor. A trebuit să ne retragem din discuții, dar vom vedea. (...) Cred că vom sfârși prieteni, le-am spus că au un potențial extraordinar”, a comentat Trump.

”Suntem parteneri cu multe state privind sancțiunile, inclusiv Rusia și Coreea de Sud. Nu vreau să fac ceva ce ar submina încrederea între parteneri (internaționali- nr). Eu și cu Mike am petrecut mult timp discutând despre asta”, a mai spus Trump.

Președintele american a adăugat că el dorește o ridicare a sancțiunilor pentru că, în viziunea sa, Coreea de Nord are un ”potențial economic extraordinar”, dar acest lucru nu este posibil în acest stadiu al negocierilor. Trump a completat că liderul nord-coreean nu a arătat disponibilitatea dorită privind denuclearizarea completă.

El a explicat că liderul Kim Jong Un este dispus să desființeze unitatea nucleară de la Yongbyon, dar a cerut ridicarea tuturor sancțiunilor în schimb.

Cei doi nu au convenit să se întâlnească în cadrul unui nou summit, cel de la Vietnam fiind al doilea după reuniunea de acum șase luni de la Singapore.

”Ar putea fi curând sau ar putea să nu mai aibă loc pentru mult timp. Aș fi putut încheia un acord astăzi dar nu aș fi fost fericit cu acest acord, Mike nu ar fi fost fericit. Vrem să facem lucrurile corect”, a spus Trump întrebat în legătură cu un viitor summit. El a criticat din nou administrația Obama pentru că nu a făcut absolut nimic în ceea ce privește Coreea de Nord.

Au existat așteptări legate de un eventual anunuț privind încheierea unui acord referitor la denuclearizare. Kim a precizat că participarea sa la summit indică voința sa de a discuta despre denuclearizare.