Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.

Liviu Dragnea, la Consiliul NaționalFoto: Captura video

Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României. Mai exact, la articolul 30, după aliniatul 3 se adaugă următorul aliniat:

  • „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

„Din informațiile deținute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispozițiilor legale se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (...) ci dimpotrivă achită contravaloarea costurile de depozitare”, potrivit expunerii de motive a celor doi inițiatori ai proiectului de lege.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”.

Cei doi propun și eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din cuprinsul Capitolului VII Operațiuni cu aur și active externe în Legea privind Statutul BNR.

De asemenea, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae vor ca BNR să informeze „de îndată” Guvernul și Parlamentul în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacțiilor internaționale ale statului, precum și în cazurile în care diminuarea s-a produs.

Actuala lege de funcționare a BNR prevede acest mecanism, însă fără termenul „de îndată”:

  • (3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României va prezenta Guvernului şi Parlamentului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei.