OUG 7 provoacă reacții și în mediul universitar. Facultatea de Drept a UBB: Demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic în comun cu statul de drept

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2019, 17:47 Actualitate | Esenţial


UBB
Foto: Facebook
Profesorii Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se declară solidari cu magistrații și spun că singura soluție este "abrogarea neîntârziată" a Ordonanței de Urgență care modifică legile justiției. Ei afirmă că aceste noi modificări "creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze".

Într-un comunicat de presă transmis miercuri și semnat de decanul Florin Streteanu, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență 7, apreciind că aduce atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar.

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai semnalează:
  • "prevederile prin care se încearcă scoaterea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție de sub autoritatea procurorului general (art. 14 pct. 4 din Ordonanță), aducându-se atingere principiului constituțional al controlului ierarhic ce guvernează activitatea Ministerului Public;
  • dispozițiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiției privind buna reputație, dacă se apreciază că nu se impune menținerea în funcție;
  • lipsirea secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcțiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public și conferirea acestei prerogative Plenului CSM, în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcțiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate și de către judecători care au exercitat cândva funcția de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare.
  • riscul producerii unor blocaje instituționale prin aplicarea dispozițiilor art. 17 din Ordonanță, care prevăd încetarea tuturor detașărilor în funcții de conducere în cadrul structurilor de vârf ale Ministerului public în termen de 45 de zile, interval în care nu este tehnic posibilă derularea unor proceduri de concurs pentru ocuparea respectivelor poziții".
Cadrele didactice de la UBB spun că "aceste modificări creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese care nu au nimic comun cu funcționarea sa într-un stat de drept, să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere și, ceea ce este mult mai grav, să creeze premise pentru exercitarea de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor în legătură cu instrumentarea unor cauze".

Profesorii Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai se declară solidari cu magistrații și apreciază că singura soluție este "abrogarea neîntârziată" a OUG 7.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

917 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 27 februarie 2019, 17:54)

    DiDiRo [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by