De doi ani au loc experimente legislative pe seama sistemului judiciar și există "o preocupare îndârjită" de slăbire a Ministerului Public, a declarat, miercuri, la bilanțul de activitate al Parchetului General, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Andrei Solomon. El a mai spus că sistemul judiciar fierbe pentru că este conştient de toate pericolele grave la adresa statului de drept şi a propriei independenţe.

bilant PGFoto: Hotnews

Vicepreședintele CSM a spus că la bilanț ar trebui să se discute despre rezultatele bune obţinute și despre noi mijloace de a apăra cetăţeanul şi statul de drept, însă bilanțul din acest an nu are loc într-un moment de calm şi normalitate, pentru că "sistemul judiciar fierbe".

"Sistemul judiciar fierbe pentru că este conştient de toate pericolele grave la adresa statului de drept şi a propriei independenţe. Sunt multe teme importante care preocupă corpul magistraţilor în această perioadă - stabilitatea legislativă, statutul magistratului, cooperarea loială între puterile statului. De doi ani asistăm la experimente legislative pe seama sistemului judiciar, intens criticate de majoritatea magistraţilor, cât şi de instituţii internaţionale", a afirmat vicepreședintele CSM.

Potrivit acestuia, nerespectarea unor minime reguli de consultare, lipsa unui dialog instituţional loial și nerespectarea principiului stabilităţii legislative sunt premise pentru destabilizarea coordonată a sistemului judiciar. De asemenea, magistratul a afirmat că există o preocupare îndârjită de slăbire a Ministerului Public şi de vulnerabilizare a magistraţilor, de creare a cât mai multor pârghii de intimidare a acestora.

Magistratul a mai afirmat că nu înţelege "încrâncenarea cu care se duc lupte pentru ca întrebări preliminare să nu ajungă pe masa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene".

"Niciodată Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a negat, nici nu putea face, rolul puterii legislative în statul de drept. Totuşi, trebuie să fim conştienţi de faptul că o justiţie independentă este un deziderat la care nu se poate ajunge fără o contribuţie substanţială din partea Consiliului Superior al Magistraturii, unicul organism care dispune de pârghiile necesare pentru a avea o viziune de ansamblu asupra sistemului judiciar, iar în ceea ce priveşte funcţionarea structurilor Ministerului Public autoritatea care are cea mai mare expertiză este în mod evident Secţia pentru procurori a Consiliului, mai ales că toţi membrii secţiei au deţinut funcţii de conducere la toate nivelurile de Parchet", a mai spus vicepreşedintele CSM.

El a făcut apel la unitate către magistrați și a transmis că toți sunt "de aceeaşi parte a baricadei".

"Nu cred că în urma acestor experimente legislative vom avea în rânduri magistraţi învingători sau învinşi, învins va fi întreg sistemul. Dar împreună putem apăra statul de drept, doar împreună putem apăra valorile în care cu toţii credem", a adăugat Solomon.