Judecătorii din Slobozia și din Ploiești au decis miercuri suspendarea şedinţelor de judecată timp de o oră, respectiv o jumătate de oră, zilnic, până în 8 martie, ei cerând abrogarea Ordonanței de Urgență care modifică legile justiției. Și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au anunțat că își vor suspenda activitatea, cu excepţia cazurilor urgente, timp de două ore, până la data de 8 martie.

Protest magistrati, ClujFoto: Monitorul de Cluj

UPDATE 18.31 Procurorii Parchetului Tribunalului Neamţ vor suspenda activitatea cu publicul în perioada 28 februarie - 8 martie, cu excepţia cererilor cu caracter urgent. În aceeași perioadă, procurorii vor purta banderole albe în timpul şedinţelor de judecată.

Decizia a fost luată în Adunarea Generală, cu majoritatea voturilor, "în urma analizării impactului adoptării OUG 7 asupra independenţei justiţiei, statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor".

De asemenea, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului Tribunalului Neamţ a decis să se delimiteze faţă de poziţia publică a Asociaţiei Procurorilor din România, asociaţie în care niciun procuror din Parchetul Neamţ nu este membru.

Marţi, Adunarea Generală a Judecătorilor din Judecătoria Piatra-Neamţ a decis, din aceleaşi motive, suspendarea şedinţelor de judecată timp de două ore, în intervalul orar 12.00 - 14.00, în perioada 27 februarie - 1 martie.

UPDATE 17.38: Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, precum şi mai mulţi judecători au protestat miercuri în faţa Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7/2019, despre care spun că încalcă independenţa justiţiei.

UPDATE 16.54: Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, întrunită la data de 27 februarie 2019, a hotărât suspendarea activităţii, în intervalul 08:00 – 10:00, până la data de 08.03.2019, prelungirea măsurii suspendării activităţii nemijlocite cu publicul până la data de 08.03.2019, susținerea demersului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019, precum și solicitarea ca titularii îndreptățiți să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la existența un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun Ministerul Public în imposibilitate să își exercite atribuțiile constituționale.

De asemenea, aceștia au hotărât și delimitarea de punctele de vedere exprimate în acest context de către Asociaţia Procurorilor din România şi de către Asociaţia Magistraţilor din România.

Magistrații de la Judecătoria Slobozia au decis, ca formă de protest, ca şedinţele de judecată să fie suspendate în intervalul orar 10.30-11.30, până în 8 martie.

Și magistrații Judecătoriei Ploieşti au decis, miercuri, să suspende zilnic şedinţele de judecată câte 30 de minute, până în 8 martie. De asemenea, în timpul ședințelor de judecată magistrații vor purta banderole albe.

Decizia a fost luată în Adunarea Generală, magistrații cerând abrogarea Ordonanței de Urgență care modifică legile justiției, cu excepția prevederilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii.

Ei spun că adoptarea OUG 7 fără avizul CSM încalcă "în mod grav şi nescuzabil" principiul cooperării loiale între puteri evocat în mod constant de către Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa, iar adoptarea actului normativ în procedură de urgenţă nu se justifică.

"Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător (...), respectiv prin <>, reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de 'bună reputaţie'. Principiul separaţiei carierelor (...) a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse (...). Scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din arhitectura constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public (...) vulnerabilizează independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în activitatea judiciară", mai spun judecătorii din Ploiești.

Judecătorii și procurorii au declanșat în ultimele zile proteste fără precedent, ieșind în stradă sau suspendându-și activitatea, în semn de protest față de adoptarea Ordonanței de Urgență care modifică din nou legile justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților.

Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și au decis să continue protestele, considerând că singura soluție este abrogarea integrală a OUG 7.

CITEȘTE ȘI: Cristi Dănileț: Vineri va fi un mare protest al magistraților. Toți ieșim în fața instanțelor și parchetelor la ora 12.00