Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, la finalul ședinței Biroului Executiv al partidului, că deputații PNL vor solicita introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului de lege care vizează majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 martie.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Prima decizie e aceea de a mandata grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaților să ceară în reuniunea de plen de azi introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere în plen și pentru votul final a proiectului de lege inițiat de PNL privind majorarea alocației copiilor ca o garanție a faptul că alocațiile pentru copii se vor majora de la 1 martie. Termenul de depunere a raportului de către Comisia de muncă, cea care a fost mandatată de Biroul permanent al Camerei Deputaților să realizeze raportul este astăzi, 27 februarie. Ieri în Comisia de muncă, în ciuda solicitării PNL, susținut de Opoziție, de a finaliza raportul, majoritatea PSD-ALDE au refuzat finalizarea raportului și din acest motiv, în temeiul regulilor parlamentare, PNL va cere în plenul de astăzi introducerea pe ordinea de zi a proiectului pentru majorarea alocațiilor pentru copii”, a declarat Orban, la Parlament.

La începutul ședinței de plen, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a propus suplimentarea ordinii de zi cu dezbaterea și votul proiectului de lege privind creșterea alocațiilor, iar decizia urmează să fie luată de Comitetul liderilor și votată de plenul forului legislativ, potrivit Mediafax.

„În baza articolului 38 din regulamentul Camerei Deputaților, vă propunem introducerea pe ordinea de zi spre dezbatere fără raport proiectul de lege privind majorarea alocaţiilor pentru copii. Am solicitat lucrul aceasta în mod repetat atât în Biroul Permanent, în comitetul liderilor de grup, cât şi în Comisia de specialitate. Acest proiect are termenul de depunere a raportului în 22 februarie 2019. În comisia de specialitate nu se doreşte dezbaterea proiectului. În mod eronat, se condiţionează majorarea alocaţiilor pentru copii de adoptarea bugetului de stat. În mod meschin se condiţionează majorarea alocaţiilor prin ordonanţă de urgenţă de adoptarea proiectului de buget. În zilele următoare poate fi adoptat proiectul pentru majorarea alocaţiilor, după promulgarea bugetului se asigură fundamentarea, reglarea anuală a bazei bugetare pentru intrarea în vigoare a acestui proiect”, a spus Turcan.

Majorarea alocațiilor de la 1 martie a fost prevăzută în Legea bugetului pe 2019, trimisă către preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare, care a sesizat Curtea Constituţională cu privire la buget. Guvernul a adoptat la şedinţa de marţi o Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, însă acest demers depinde de intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat. În acest context, Opoziția susține că Guvernul va fi vinovat dacă alocaţiile pentru copii nu se vor majora de la 1 martie, deoarece Executivul a condiţionat majorarea alocaţiilor cu intrarea în vigoare a Legii bugetului.