Fosta șefă a DNA luptă pentru a obține funcția de procuror-șef european, iar, spre deosebire de ceilalți doi candidați, Laura Codruța Kovesi nu are susținerea autorităților din țara sa ca urmare a anchetelor pe care le-a condus împotriva demnitarilor corupți, ancheta care au transformat-o într-un ”erou”. Kovesi a fost însă întâmpinată cu aplauze la audierile de marți din comisiile LIBE și CONT, relatează politico.eu.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

”Ați fost expuși unei serii de informații negative legate de mine. Nu am absolut nimic de ascuns”, a spus Kovesi, în cadrul audierilor din Parlamentul European.

Spre deosebire de contracandidații din Franța și Germania, Jean-François Bohnert și Andrés Ritter, Kovesi nu are sprijinul Bucureștiului ca urmare a anchetelor pe care le-a condus împotriva politicienilor corupți, notează publicația.

Munca ei în fruntea DNA a transformat-o într-un erou al campaniei anticorupție, însă guvernul român o acuză de încălcarea legii și a concediat-o anul trecut, mai spune politico.eu.

În deschiderea audierilor de la comisii, declarațiile lui Kovesi au fost marcate de aplauze. Ea a spus că porcurorii trebuie să dea dovadă de înaltă probitate morală și a pus accentul pe experiența ei de a lucra sub presiune, mai relatează publicația.

Comisia pentru Drepturi și Libertăți civile din Parlamentul European (LIBE) votează miercuri, de la ora 12.00, asupra celor trei candidați pentru postul de procuror-șef european.

În Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi (12), urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi, în timp ce reprezentatnul german Andrés Ritter a obținut doar un vot.