Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la prezentarea raportului privind activitatea din 2018 a Ministerul Public condus de procurorul general Augustin Lazăr, iar de la ședință va lipsi, pentru al doilea an consecutiv, ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ședința are loc în contextul în care sute de magistrați din țară protestează față de noile modificări ale legilor justiției, prin Ordonanță de Urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ședința de prezentare a raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2018 va avea loc de la ora 11.00, la Cercul Militar Naţional. Potrivit Administrației Prezidențiale, la ședință va lua parte și președintele Klaus Iohannis. În schimb, ministrul Justiției va lipsi, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, în premieră.

În 24 octombrie, Tudorel Toader a anunțat declanșarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general. Ministrul Justiţiei a enumerat atunci "20 de puncte" privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august. Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Șeful statului a spus în mai multe rânduri că îl susţine pe procurorul general, că este mulțumit de activitatea acestuia și că nu va da curs cererii privind revocarea din funcţie.

La ședința de bilanț al Ministerului Public de anul trecut, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre "o încercare de a slăbi independenţa procurorilor” şi de a-i subordona politicului. "Atacurile la adresa procurorilor şi judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creştere îngrijorătoare. De aceea, apărarea independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar, precum şi a reputaţiei profesionale a magistraţilor sunt cât se poate de necesare. O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică. Cred că românii au arătat fără echivoc că îşi doresc să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie, în care justiţia îi sancţionează pe cei care greşesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea şi nu abuzurile", a declarat atunci preşedintele Iohannis.

În acest an, bilanțul Parchetului General are loc pe fondul noilor modicări ale legilor Justiției făcute printr-o ordonanță de urgență care a generat proteste fără precedent în rândul magistraților - unele parchete și instanțe și au suspendat activitatea, iar în multe orașe magistrații au ieșit să protesteze în stradă. De asemenea, procurorul general a sesizat Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională această ordonanță.