Plenul reunit al Parlamentului va lua o hotărâre, miercuri, prin vot secret cu bile, cu privire la următorul președinte al Autorității Electorale Permanente. PSD îl susține pe secretarul general al autorității, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, iar Opoziția pe Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP, transmite Mediafax.

Marian MuhuletFoto: Agerpres

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au validat, marți, în unanimitate, dosarele celor doi candidați pentru conducerea Autorității Electorale Permanente.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, susținut de PSD, este secretar general al AEP din luna ianuarie 2018. Anterior, începând cu anul 2015, a fost vicepreședinte al Autorității. În anul 2014, Mituleț deținea funcția de consilier personal al ministrului pentru dialog social. Partidele din opoziție: PNL, PMP şi USR îl susţin pe Marian Muhuleţ, actual vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru şefia forului.

Potrivit Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, instituția este condusă de un preşedinte, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună. Preşedintele este desemnat pentru un mandat de 8 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat luni că Mircea Drăghici nu mai este propunerea PSD petru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acesta urmând să se ocupe de campaniile electorale, în timp ce Constantin-Florin Mitulețu-Buică va fi susținut de PSD pentru acest post.

Preşedintele AEP, Daniel Barbu, a demisionat din funcţie pentru a candida la alegerile europarlamentare. El a declarat, pentru Mediafax, că nu este sigură candidatura sa, dar că a vrut să evite o „incompatibilitate etică”.