Audierea celor trei candidați pentru Parchetul European, printre care se numără și Laura Codruța Kovesi, va avea loc marți, așa cum fusese programată inițial, după ce în Comisia LIBE a Parlamentului European s-a ajuns la un acord, a declarat pentru HotNews.ro europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

„Audierea va avea loc astăzi, exact așa cum a fost programată, în Comisia LIBE (decidentă) si Comisia CONT (asociată)”, a precizat acesta.

Precizările vin după ce socialiștii din Comisia pentru Libertăți Civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura audierii celor trei candidați pentru Parchetul European.

Miercuri, coordonatorii grupurilor politice din comisia LIBE vor evalua audierea, iar tot mâine, la ora 12.00, va avea loc un vot în Comisia LIBE ca urmare a evaluării făcute de coordonatorii grupurilor politice.

Laura Codruța Kovesi urmează să fie audiată marți după-amiază la Bruxelles, în comisiile de specialitate din Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european. Fosta șefă DNA este unul dintre cei trei candidați preselectaţi de o comisie de experţi, împreună cu un francez și un german, care vor fi audiați pentru acest post. În plină procedură de candidatură, contestată de Guvernul PSD-ALDE, Kovesi a fost chemată la Secția de anchetare a magistraților, fiind anunțată că are calitatea de suspect într-un dosar penal.

Conform agendei oficiale, audierile se vor desfășura în intervalul orar 16.30-20.15 (ora României).

Fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute, iar două treimi din timpul alocat va fi pentru întrebări și răspunsuri.

Conform ultimelor informații, se va trage la sorți și ordinea în care cei 3 candidați vor intra în audieri.

UPDATE

Care este componența politică a Comisiei LIBE:

  • EPP 18
  • SD 15
  • ECR 7
  • ALDE 5
  • Greens 4
  • GUE 4
  • EFDD 3
  • ENF 4
  • NI 1

Care este componența politică a Comisiei CONT:

  • EPP 8
  • SD 5
  • ECR 4
  • ALDE 3
  • Greens 2
  • GUE 2
  • EFDD 2
  • ENF 1
  • NI 1

UPDATE: Imediat după audierea de astăzi, diseară, va avea loc un vor în Comisia de control bugetar (CONT) care participă la audieri alături de comisia LIBE. dacă cele două comisii vor avea rezultate diferite, se va negocia probabil între președinții celor două comisii (britanicul Claude Moraes - LIBE, de la socialiști, și germana Ingeborg Grassle, - CONT, de la popularii europeni).

Votul direct și secret al fiecărui membru de comisie o dezavantajează pe Kovesi, față de varianta în care ar fi votat doar coordonatorii de grupuri din fiecare comisie. Astfel, dacă fiecare membru de comisie votează, există posibilitatea ca anumiți europarlamentari, chiar din grupuri politice europene favorabile lui Kovesi, să voteze împotriva ei. Un exemolu ar fi al europarlamentarilor maghiari FIDESZ, membri ai Partidului Popular European, sau polonezi PiS, membri ai Grupului Conservatorilor (ECR). Aceștia provin din state care nu au aderat la mecanismul Procurorului european și care au guverne cu poziții apropiate de cele ale guvernului PSD-ALDE din România, în raport cu Bruxelles-ul.

UPDATE 2: Miercuri, 27 februarie, se întrunește din nou și Consiliul COREPER - ambasadorii statelor membre. Potrivit unor surse diplomatice, Consiliul COREPER va avea pe ordinea de zi și problema Procurorului European, dar numai sub forma unoei informări din partea Comisiei Europene, privind pregătirile tehnice de înființare a noii instituții, aducă subiecte cum ar fi numirea unor directori, pregătirea unui sediu, întrucât instituția trebuie să fie operaținală din 20 noiembrie 2020.

Reamintim că ambasadorii celor 22 de state membre care au aderat la instituția Procurorului European, inclusiv Luminița Odobescu, ambasadoarea României la UE, au dat un vot indicativ, în Consiliul COREPER, pentru cei 3 candidați pentru postul de procuror-șef european: Kovesi ieșind pe locul al doilea, cu 29 de puncte.

În cazul în care Parlamentul European va desemna un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER, se va trece la negoceri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.

Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au indicat că nu o va susține pe candidata româncă.

Germania nu-și susține neapărat candidatul la șefia Parchetului UE, pentru că sunt inetersați să obțină un alt post, mai important în UE, cel de șef al Băncii Centrale Europene, deținut acum de Mario Draghi (Italia), căruia îi expiră mandatul în mai.

În schimb, candidatul francez se bucură de susținerea guvernului său.