​Barometrul discriminării 7 din 10 români nu au încredere în homosexuali și romi / Ce spun despre străinii care critică țara și despre Soros

de C.D.     HotNews.ro
Marţi, 26 februarie 2019, 12:41 Actualitate | Esenţial


Homosexuali
Foto: pixabay.com
Șase din zece români n-ar vrea ca în familie să aibă un homosexual, iar 29% nu vor o rudă de etnie romă, relevă datele unui sondaj IRES, realizat la comanda Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.(CNCD).

 • Neîncrederea în străinii care critică România este confirmată de 50% dintre respondenți, iar Soros este un personaj care a făcut rău României pentru 35,5% dintre români

Discriminarea în România este preponderent definită de homofobie, dar există și nuanțe semnificative de xenofobie, șovinism și antisemitism.

Paradoxal, chiar dacă majoritatea respondenților susțin că orientarea sexuală (52%) și etnia (72%) nu contează în raportarea la o persoană, homosexualii și romii prezintă cel mai scăzut grad de încredere.Astfel, 74% dintre cei chestionați declară că nu au încredere în homosexuali, iar 72% în romi. În topul neîncrederii urmează imigranții (69%), musulmanii (68%), persoanele cu HIV SIDA (58%), persoanele de altă religie (58%), maghiarii (53%) și evreii (46%).
Scala distanței sociale indică o intoleranță ridicată față de homosexuali (59% nu acceptă să le fie rudă, 52% nu acceptă să le fie prieteni), imigranți (39% nu acceptă să le fie rudă, 30% nu acceptă să le fie prieteni), musulmani (39% nu acceptă să le fie rudă, 28% nu acceptă să le fie prieteni), persoane care aparțin altor secte religioase (31% nu acceptă să le fie rudă, 23% nu acceptă să le fie prieteni) și persoane infectate cu HIV/SIDA (27% nu acceptă să le fie rudă, 23% nu acceptă să le fie prieteni).

În clasa a doua de intoleranță se află categoriile definite prin criteriul etnic, în următoarea ordine: romii (29% nu acceptă să le fie rudă, 18% nu acceptă să le fie prieteni), maghiarii ((24% nu acceptă să le fie rudă, 15% nu acceptă să le fie prieteni) și evreii (21% nu acceptă să le fie rudă, 14% nu acceptă să le fie prieteni).

2 din 3 respondenți nu sunt de acord cu căsătoria între homosexuali

Mai mult de două treimi dintre români nu sunt de acord cu căsătoria între homosexuali, iar 60% sunt în dezacord cu ideea parteneriatului civil.

Peste 60% din români îi consideră pe musulmani ca fiind potențial periculoși, iar 52% cred că imigranții ar trebui opriți la granițele Europei.

Frica de diferență apare și când e vorba de persoanele cu dizabilități, 51% din respondenți considerând că acestea trebuie internate în instituții speciale, se arată în studiu.

35,5% dintre români cred că Soros a făcut rău României

Naționalismul este văzut ca o mișcare necesară pentru România de aproape jumătate dintre români, neîncrederea în străinii care critică România este confirmată de 50% dintre respondenți, iar Soros este un personaj care a făcut rău România pentru 35,5% dintre români.

Cifrele ne arată faptul că orizontul de așteptare pentru discursul urii este marcat de frici și prejudecăți serioase față de tot ceea ce nu e românul tipic ortodox, heterosexual și naționalist, ceea ce ne indică un teren extrem de fertil pentru o priză serioasă a discursului urii și a negării valorilor liberale clasice, arată autorii studiului.

70% dintre respondenți afirmă că știu ce este discursul urii, percepția directă sau indirectă fiind marcată cel mai frecvent pe bază de etnie (47%), orientare politică (40%), religie (33%), orientare sexuală (31%) și dizabilitate (31%). Locurile cele mai frecvente unde respondenții au fost martori la discursul urii au fost strada (53%), locul de muncă (24%) și cercul de prieteni (19%).

Sondajul IRES a fost efectuat la comanda CNCD, în perioada 26 noimbrie - 10 decembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.300 de persoane. Eroarea este de +/-2,7%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11311 vizualizari

 • +7 (31 voturi)    
  viitorul suna bine (Marţi, 26 februarie 2019, 12:45)

  pehash [utilizator]

  La Otopeni si Nadlac..
  • -6 (8 voturi)    
   de ce? (Marţi, 26 februarie 2019, 14:57)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Vrei sa spui ca tu ai intredere in handicapati?
   Eu de exemplu am intredere mai mare in someri decat in batrani :))
   • +5 (17 voturi)    
    prostia si hidrogenul... (Marţi, 26 februarie 2019, 17:23)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Un indiciu este in titlul articolului - "Barometrul discriminarii". Da. Sondajul te intreaba daca ai tendinta sa discriminezi. Pe criterii care in mare parte sunt chiar ilegale!
 • +3 (41 voturi)    
  Homosexualii la 22%, batranii la 79%... (Marţi, 26 februarie 2019, 13:02)

  eleVenereCtions [utilizator]

  ...cand ar trebui sa fie invers.

  Ce sa le ceri romanilor de rand. Comunismul si prostia in masa si-au spus cuvantul. Mai avem nevoie de multe decenii pana cand tara asta va putea fi luata in serios de lumea dezvoltata din vest.
  • +5 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 februarie 2019, 13:25)

   [anonim] i-a raspuns lui eleVenereCtions

  • -2 (22 voturi)    
   Avantajul omului fara carte (Marţi, 26 februarie 2019, 19:56)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui eleVenereCtions

   E ca nu citeste toate prostiile de pe net si isi face opinia din viata.
   Daca el si familia lui si-au luat teapa de nspe mii de ori de la tigani, cam cu ai vrea sa aiba incredere in ei?
   La fel, daca se uita seara la Eurovision si vede cum niste minoritari sexuali discrimineaza, iar comunitatea lor se mai si lauda cu asta, cam cum ai vrea sa aiba incredere?
   Prea va grabiti voi sa faceti romanii prosti, cand in realitate gandirea asta asezata bazata pe fapte si nu pe vorbe va deranjeaza.
   • +2 (2 voturi)    
    Avantajul incultului (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:40)

    barc [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

    Sa ajungi sa crezi ca cei care discrimineaza sunt tiganii si gay-ii si ca victimele sunt majoritarii, inseamna sa ai mintea plecata cu sorcova.

    In mai bine de un sfert de secol de la Revolutie cei care au jefuit si distrus tra asta nu au fost nici tiganii si nici gay-ii.
 • +8 (26 voturi)    
  Cea mai ciudata este neincrederea de 46% si 53% (Marţi, 26 februarie 2019, 13:08)

  Habermas [utilizator]

  in evrei si maghiari. De ce?? Foarte ciudata
  Pe de alta parte, 40% nu au incredere in barbati si 30% nu au incredere in femei, asa ca ... banuiesc ca stiu explicatia la toate: lipsa crasa a educatiei in cazul Majoritatii Romanilor.

  Ca o paranteza, pe fondul ldeficitului de educatiei, faptul ca cineva te intreaba (intr-o ancheta sociala) daca ai incredere in evrei, femei, etc, ii "spune" omului ne-educat ceva de genul "pai daca ma intreaba, inseamna ca este o problemema", prin urmare multi vor gandi "ia sa-i spun eu ca n-am incredere -- ce eu sunt prost si nu-mi dau seama ca este o problema? "

  Asa, principala concluzie este, in opinia mea, urmatoarea:

  Rezultatele anchetei reflecta o crancena lipsa de educatie, prin urmare detaliile raspunsurilor nu merita prea multa atentie, pentru ca nu reflecta in mod corect opiniile respondentilor - in mare parte pentru ca respondentii sunt mult prea educati pentru a putea avea opinii personale valide, prin urmare putem suspecta ca o mare parte a respondentilor au dat raspunsuri alandala; nu putem trage concluzii solide pe baza anchetei in conditiile date. Uneori trebuie sa acceptam ca nu putem avea raspunsuri la toate intrebarile, inclusiv la intrebari importante.

  Si un corolar: educatia este prioritatea numarul 1 a Romaniei.
  • +3 (11 voturi)    
   corectez: (Marţi, 26 februarie 2019, 14:42)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   mult prea PUTIN educati.
 • +7 (27 voturi)    
  sfatul batrinilor (Marţi, 26 februarie 2019, 13:14)

  iodixit [utilizator]

  o fi bun in multe cazuri, dar cind vine vorba de alegeri, mai bine s-ar abtine, ca mult rau au facut tarii asteia!
 • +8 (16 voturi)    
  nu sunt de meserie... (Marţi, 26 februarie 2019, 13:16)

  young_e [utilizator]

  ...insa datele, astfel colectate, mi se par greu de interpretat... cata incredere aveti in barbati....dar in unguri?....de ce nu si biciclisti, filatelisti, ochelaristi (astia sunt de incredere, nu?). Cred ca sunt probleme mari si la interpretare. Dar cine mai sta sa citeasca atent....titlul sa iasa, clickul sa traiasca...
 • -5 (27 voturi)    
  "70% afirmă că știu ce este discursul urii??? (Marţi, 26 februarie 2019, 13:29)

  xolv [utilizator]

  Sa ne defineasca the Guardian ce este discursul urii, libertatea si constiinta mai trebuie coercitata de stat in dulcele stil totalitarist.
 • -3 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 februarie 2019, 15:48)

  [anonim]

  • +7 (17 voturi)    
   Sa zicem.. (Marţi, 26 februarie 2019, 17:28)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca te-ai apucat sa critici pe cineva. Diverse motive.

   Ce motive? Daca motivele au legatura cu faptul ca face parte dintr-o minoritate sau este homosexual, normal ca vei fi acuzat de discriminare.

   Daca o critici pe Dorica (personaj imaginar..) pentru ca e analfabeta si a ajuns prim-ministru, indiferent de etnie, religie sau orientare sexuala, nu te va acuza nimeni de discriminare.
  • +3 (3 voturi)    
   Te descrii pe tine? (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:46)

   barc [utilizator] i-a raspuns lui

   Victimizarea e arma preferata a celor care discrimineaza.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 februarie 2019, 8:14)

    [anonim] i-a raspuns lui barc

 • -3 (11 voturi)    
  Sondaj ca sa ce? (Marţi, 26 februarie 2019, 20:18)

  Setalcott [utilizator]

  Singura tinta a luptei anti-discriminare ar trebui sa fie statul.
  Nu este rolul statului de a forma opiniile morale ale cetatenilor, ci invers. Altfel n-am facut decat sa inlocuim separarea bisericii de stat cu intaurarea unei dogme oficiale.
  • 0 (4 voturi)    
   Serios? (Miercuri, 27 februarie 2019, 9:42)

   barc [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Deci pe tine nu te ingrijoreaza ca majoritatea cetatenilor discrimineaza? Si tu crezi ca nu trebuie facut nimic? Poate ca esti de acord cu discriminarea si nu vrei sa inceteze.
   • +1 (1 vot)    
    Proliferarea drepturilor duce la contradictii (Miercuri, 27 februarie 2019, 17:55)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui barc

    Dreptul la a nu fi discriminat e in conflict cu dreptul la libera asociere. Dreptul la libera asociere este un drept natural, adica exista pur si simplu. Dreptul de a nu fi discriminat este un drept pozitiv, adica inventat. Cand cineva se casatoreste, discrimineaza.
    Stiai ca universitatea Harvard, bastion al progresismului, asa-zis, discrimineaza? In criteriile de admitere intra componenta personalitate, de exemplu "efervescenta".

    https://www.youtube.com/watch?v=lOuYN-Fz6tQ


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by