Laura Codruța Kovesi, audiată marți în comisiile Parlamentului European pentru postul de procuror-șef al UE

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 februarie 2019, 7:15 Actualitate | Esenţial


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Laura Codruța Kovesi va fi audiată, marți după-amiază, la Bruxelles, în comisiile de specialitate din Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european. Fosta șefă DNA este unul dintre cei trei candidați preselectaţi de o comisie de experţi, împreună cu un francez și un german, care vor fi audiați pentru acest post.

Biroul de presă al Parlamentului European informează că, marți, în cadrul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a PE, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar (CONT), eurodeputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi pentru primul post de procuror-şef european: Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Audierile vor avea loc în intervalul orar 16.30-20.15 (ora României). Fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări și răspunsuri.

Audierile vor putea fi urmărite în direct AICI.

Procurorul-şef european va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliul UE (instituţie pe care România o prezidează în această perioadă). Acesta va conduce Parchetul European (EPPO), responsabil cu investigarea infracţiunilor împotriva bugetului UE și care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020.

Contracandidații Laurei Codruța Kovesi la acest post sunt francezul Jean-François Bohnert (58 de ani) și germanul Andrés Ritter (54 de ani). Citește AICI mai multe despre cei doi.

Săptămâna trecută, la nivelul Consiliului a avut loc un vot secret asupra celor trei candidați, în cadrul unei reuniuni a Comitetului reprezentanților permanenți ai Uniunii Europene - COREPER, ce reunește ambasadorii statelor UE la Bruxelles, fiind stabilită o listă preferențială de candidați. Potrivit unor surse diplomatice, la acest vot din COREPER Kovesi s-ar fi clasat pe locul 2. Mai exact, pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, fiecare cu câte 29 de voturi.

Parlamentul European derulează la rândul său procedura separată de numire a procurorului-șef european, Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) fiind cea competentă în acest proces, însă în ultimele zile și Comisia CONT (control bugetar), care se ocupă de directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE (fonduri europene), a cerut sa participe la audieri și la votul asupra procurorului-șef european.

În Comisia LIBE, din care face parte și eurodeputata Monica Macovei, cea care a coordonat raportul actului normativ de înființare a Parchetului European, Kovesi câștigase o susținere importantă, în primul rând de la grupul Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare, dar și de la ALDE sau de la Verzi au fost atitudini favorabile ei.

În Comisia CONT, dintre europarlamentarii români, unul dintre vicepreședinți este Cătălin Ivan, independent, fost PSD-ist, un dușman al lui Liviu Dragnea. Foarte importanți la voturile din comisii sunt însă coordonatorii de grupuri.

  • Cum se vor desfășura audierile

Președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului, la finalul săptămânii trecute, detalii despre audierea candidaților la șefia Parchetului European.

Astfel, audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declarația candidatului, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) și a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare și răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare și două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o ședință pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidați. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Pe 27 februarie, și Comitetul COREPER are o nouă reuniune programată.

Dacă Parlamentul European și Consiliul UE nu vor ajunge la același candidat pentru a fi numit, cele două instituții colegiuitoare vor trebui să negocieze în continuare.


Informaţii despre Parchetul European

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

547 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by