Un procuror din cadrul Asociației Procurorilor din România solicită revocarea Elenei Iordache din funcția de președinte „autoasumat” al asociației, având în vedere declarațiile prin care aceasta și-a arătat susţinerea pentru adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă prin care au fost modificate legile justiţiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amintim că Asociaţia Procurorilor din România, condusă de Elena Iordache, a transmsi luni un comunicat de presă în care îşi exprimă susţinerea pentru OUG 7/2019, motivând că această ordonanţă cuprinde dispoziţii legale care răspund solicitărilor magistraţilor privind reglementarea condiţiilor de admitere în profesie şi pune în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale.

În replică, procurorul Radu George Bucurică, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și membru al Asociației Procurorilor din România, a transmis o solicitare către filialele asociației

„Având în vedere ultimele declarații ale doamnei procuror Elena Iordache, precum și activitatea dumneaei în calitate de „Președinte” al Asociației Procurorilor din România, calitate autoasumată fără a fi desemnată de Conferința Națională a Procurorilor, cu rol de adunare generală, solicit public tuturor filialelor Asociației Procurorilor declanșarea în regim de urgență a procedurii de convocare a Conferinței Naționale pentru:

1. Revocarea doamnei Iordache Elena din calitatea autoasumată de Președinte al Asociației Procurorilor din România, calitatea de membru în Consiliul Director;

2. Revocarea celorlalți membri ai Consiliului Director;

3. Numirea unui nou Consiliul Director și a unui nou Președinte”, a transmis acesta.

Potrivit procurorului, solicitarea sa „pleacă de la evidenta deturnare a activității asociației în interesul celor care lansează atacuri asupra corpului magistraților, și în special a procurorilor, prin luări de poziție contrare procurorilor, intereselor și drepturilor constituționale și legale ale acestora”.

El enumeră și o serie de aspecte care ar fi contrare statutului asociației, precum:

- „girarea fără existența unui mandat a modificării legilor justiției, deși în adunările generale și în ședința Secției pentru procurori din cadrul CSM modificările primiseră un aviz negativ;

- criticarea și denigrarea pe plan intern și internațional, în numele asociației, a unor procurori și chiar a Procurorului General al României, or o asociație procurorilor nu poate denigra nici procurorii pe care-i reprezintă și nici alți procurori;

- niciunul din actele recente ale conducerii asociației nu indică vreo intenție de a susține interesele procurorilor”.

În final, procurorul Radu George Bucurică punctează că „cel mai grav” i se par declarațiile făcute luni de procuroarea Elena Iordache Elena, „prin care aceasta nu numai că girează noile modificări, ci militează pentru cenzura opiniilor magistraților și chiar amenință voalat magistrații care și-au exprimat public opiniile și au tras un semnal de alarmă la modificările intempestive ale legilor justiției care duc efectiv la o subordonare a justiției”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că Guvernul nu va renunța la ordonanța de urgență 7/2019 care modifică legile justiției.

„Am văzut ieșiri în spațiul public care solicitau să renunțăm în totalitate. Am spus că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm și la lucrurile bune”, a spus Dăncilă, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Viorica Dăncilă a susținut că a primit „foarte multe mesaje care susțin această ordonanță” și a citat „o asociație a procurorilor sau magistraților, nu am fost foarte atentă, care susține această ordonanță”. Este vorba de

Asociația Procurorilor din România, condusă de Elena Iordache, lăudată public anul trecut de Tudorel Toader drept un „exemplu de om integru și profesionist.

Elena Iordache este procuror la Parchetul General. Ea este cea care instrumentează dosarul în care sunt vizați foștii procurori de la DNA Ploieşti Lucian Onea și Mircea Negulescu.