Procurorii constănțeni vor protesta din nou, luni, de la ora 16.00, în fața Parchetului. Dacă stăm ascunși pe sub mese, ne pun pun piciorul pe grumaz. Cerem măsuri de bun simț, în primul rând abrogarea Ordonanței 7, a declarat pentru HotNews.ro prim-procurorul parchetului Constanța, Viorel Teliceanu. Procurorii din Constanța mai spun că orice discuție a premierului Viorica Dăncilă cu reprezentanții magistraților ar trebui să excludă Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România și Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, care au lansat în mod constant atacuri nefondate, la limita codului deontologic, împotriva Parchetului General, a DNA și a conducerii Ministerului Public.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorii Parchetului Judecătoriei Constanţa au transmis, luni, că nu se simt reprezentaţi de asociaţiile profesionale Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, iar orice discuţie cu premierul Viorica Dăncilă ar trebui să plece de la excluderea reprezentaţilor celor trei asociaţii profesionale de la dezbateri.

Ei spun că reprezentaţii acestor asociaţii au lansat în mod constant atacuri nefondate, la limita codului deontologic, împotriva Ministerului Public şi a conducerii acestuia. Totodată, deşi pe parcursul modificărilor legilor justiţiei au susţinut în mod vehement principiul separării carierelor, nu au avut nimic de contestat atunci când Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost compusă – atât conducerea, cât şi procurorii cu funcţii de execuţie – din procurori numiţi de comisii constituite în majoritate din judecători sau persoane numite prin votul eminamente politic al Senatului, încălcându-se astfel principiul separării carierelor, mai spun procurorii constănțeni.

"Văzând valul de nemulţumire din rândul magistraţilor în urma adoptării OUG nr.7/2019, reprezentanţii acestor asociaţii s-au grăbit să fure startul şi au anunţat că actul normativ prezintă deficienţe, încercând astfel să-şi legitimeze existenţa şi poziţiile publice, prin poziţionarea alături de magistraţii nemulţumuţi, deşi până la acest moment nu au avut nimic de contestat cu privire la încălcarea principiului separării carierelor, care era deja încălcat de legislaţia în vigoare, în detrimentul carierei magistratului procuror. Deşi procurorii Parchetului Judecătoriei Constanţa nu sunt membri ai asociaţiilor profesionale Forumul Judecătorilor din România, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie, aceste din urmă asociaţii au revendicări ce concordă cu cele ale procurorilor din cadrul instituţiei noastre. Singurii reprezentanţi legitimi şi necontestaţi ai procurorilor sunt membrii secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii", mai transmit Procurorii Parchetului Judecătoriei Constanţa, care protestează, de astăzi, prin suspendarea activității judiciare.

Potrivit acestora, condiţiile minimale de la care trebuie să plece orice negociere cu premierul sunt abrogarea de îndată a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia chestiunilor referitoare la admiterea la Institutul National al Magistraturii, şi prezentarea unui act al Guvernului României, prezentat public societăţii, eventual cu valoare juridică (memorandum, etc.) care să statueze un calendar relativ scurt, cu termene ferme, de adoptare a recomandarilor MCV, obligatorii pentru România potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanța a declarat pentru HotNews că procurorii constănțeni au programat un nou protest în fața instituției astăzi, de la ora 16.00.

"Nu mă tem de nimic, pentru că nu am încălcat nimic. Dacă stăm ascunși pe sub mese ne pun piciorul pe grumaz. Noi cerem măsuri de bun simț, în primul rând aborgarea acestei ordonanțe", a declarat pentru HotNews.ro prim-procurorul parchetului Constanța, Viorel Teliceanu. El a vorbit și despre presiuni care au existat la adresa judecătorilor, pentru a-i opri să se organizeze să protesteze.

"Au fost probleme în țară, de exemplu judecătorilor li s-a oprit accesul la Facebook, Instagram și Youtube. Judecătorii informaticienii sunt direct subordonați Ministerului Justiției", a adăugat procurorul.

Începând de luni, procurorii de la mai multe parchete din țară și-au suspendat activitatea judiciară, intrând în instanță și cerând amânarea proceselor, în cauzele care nu sunt urgente și în care nu sunt necesare măsuri preventive.