Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat, luni, la discuțiile de la Palatul Victoria, de către președintele instituției, Lia Savonea, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul CSM.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Guvernul a anunțat că premierul Viorica Dăncilă invită luni, la ora 15.30 la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Șeful Executivului a dat asigurări că există "întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor".

Trei asociații de magistrați, respectiv “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ”Inițiativa pentru Justiție”, au anunțat deja că nu participă luni la discuțiile de la sediul Guvernului, precizând că dialogul trebuia inițiat anterior emiterii ordonanței de urgență, iar acum singura soluție este abrogarea acesteia.

Asociațiile de magistrați au criticat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției pe motiv că aceasta încalcă principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, mai ales în ceea ce privește criterul de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât și judecător, poate ocupa un loc la instanța supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcția de judecător pentru a accede la instanța supremă. Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Și secțiile pentru procurori și judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus față de obiecțiile asociațiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.