O coadă s-a format la secția de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iași, unde moldovenii au mers să își aleagă noii parlamentari. La Galați zeci de moldoveni au trecut deja pe la secția de votare, în timp ce la Cluj au votat 195 de persoane., relatează Mediafax.

moldovenii fac coada la Iasi pentru a votaFoto: Captura video

Iași

Duminică după-amiază, s-au format cozi la secția de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iași, unde moldovenii au mers să își aleagă noii parlamentari. Marea majoritate a celor veniți sunt studenți basarabeni care învață în centrele universitare ieșene, dar și cetățeni moldoveni deținători ai cetățeniei române stabiliți la Iași.

Printre cei care au votat la Iași s-a aflat și interpretul de muzică populară Ion Paladi. Acesta era venit din București la Iași pentru un eveniment și a trecut pe la secția de votare, pentru ca apoi să-și continue drumul spre Piața Neamț.

„Am votat pentru un viitor mai bun și mai frumos pentru noi și copii noștri", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Ion Paladi.

La secția de vot de la Consulatul Republicii Moldova de la Iași au fost trimise 5.000 de buletine de vot pentru circumscripția națională și 5.000 de buletine de vot pentru circumscripția uninominală.

Galați

Sute de persoane au trecut duminică pe la secția de votare amenajată în sediul Universității „Dunărea de Jos” din Galați pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul Republicii Moldova. Procesul electoral s-a desfășurat fără incidente, iar moldovenii care au votat spun că doresc prosperitate, eliminarea corupției, un viitor la ei în țară și alegeri corecte.

Secția de votare din Galați este deschisă în special pentru studenții basarabeni aflați la studii în centrul universitar gălățean. Zeci de tineri au votat duminică gândindu-se la viitor și sperând că într-o zi se vor întoarce acasă.

„Sunt chestii la noi în țară pentru care se încearcă găsirea unei rezolvări, nu s-a reușit. De aceea, noi tinerii încercăm să facem alegerea corectă, ne informăm, analizăm situația, analizăm ce a fost, încercăm să ne construim viitorul, dar nu depinde doar de noi. Nu noi conducem țara, nu noi facem alegerea finală. Sunt din Republica Moldova, sunt studentă la Galați în anul 1, la jurnalism și sper să profesez acasă”, a spus Cristina, una dintre studentele de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

La secția de votare au ajuns și moldoveni aflați în tranzit sau stabiliți în Galați. Chiar dacă locuiesc departe de casă, ei spun că au votat pentru schimbare și vor ca alegerile să fie corecte

„Dorim ca Republica Moldova să se schimbe spre binele ţării şi al populaţiei. Am votat pentru un viitor prosper. Aşteptăm ca alegerile să fie corecte, să nu mai fie falsificate”, a declarat un medic stomatolog.

La Galați au votat și persoane în vârstă care vor un viitor diferit pentru copiii și nepoții lor.

Nadejda Dabrija, fosta învăţătoare, 82 de ani , a venit la rude în Galaţi.

„Sperăm să fie mai bine, dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri, nepoţii şi strănepoţii noştri. Eu sunt din raionul Roşcani, sunt fostă învăţătoare”, a spus Nadejda Dabrija.

Ludmila Cordoneanu locuieşte în Focşani şi a parcurs aproape 100 de kilometri împreună cu soţul şi doi copii ca să voteze la secția din Galați.

„Am venit cu gânduri bune. Sperăm ca fiecare să-şi facă datoria de cetăţean al Republicii Moldova şi să vină al vot. Aşteptăm să se schimbe foarte multe lucruri. Ţara arată jalnic la momentul actual”, a spus Ludmila Cordoneanu la ieșirea de la urne.

La secția de votare din Galați nu au fost incidente. Până la finalul zilei, la urna de la universitatea gălățeană sunt așteptați aproximativ 700 de cetățeni din Republica Moldova.

„Nu avem niciun fel de probleme, nici un fel de incidente, totul decurge bine. Până acum (n.r. ora 13.00) au votat aproximativ 100 de persoane. Dacă luăm în calcul numărul de cetăţeni care a votat la alegerile anteriore, ne aşteptăm la 700 de persoane. Secţia deserveşte Brăila, Vrancea, așteptăm cetăţenii la vot”, a declarat preşedintele secţiei de votare de la Galați, Nicolae Mâinea.

Secția de votare de la Galați s-a deschis la ora 7.00 și se va închide la ora 21.00.

Cluj-Napoca

Și la Cluj-Napoca au votat în mare parte studenți.

Președintele Secției de votare deschisă la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Gheorghe Soltan, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că la urne sunt așteptate peste 1.500 de persoane.

„Activitatea a început la ora 7, procesul de votare decurge normal, iar secția se va închide la ora 21. Până duminică la amiază votaseră peste 195 de cetățeni ai Republici Moldova. Avem liste suplimentare și estimăm că ar putea vota peste 1500 de persoane, studenți dar și oameni în vârstă”, a spus Soltan.

Una dintre studentele din Republica Moldova care învață la Cluj-Napoca, Alina, a afirmat că a votat pentru o schimbare în bine.

„Vrem un viitor mai bun pentru Republica Moldova, pentru părinții noștri și frații noștri care sunt acolo, iar acest viitor nu poate fi decât alături de UE”, a spus aceasta.

Adrian, un student care a venit din Târgu-Mureș să voteze la Cluj-Napoca, a spus că a votat pentru un viitor prosper, pentru o viață mai bună în Republica Moldova.

Câteva zeci de alegători din Republica Moldova nu au putut vota la Cluj-Napoca deoarece aveau pașapoartele expirate și nu s-a putut vota cu cartea de identitate.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a informat că prezența la vot la alegerile parlamentare de duminică este mult mai mare decât prezența la vot la scrutinul din 2014. Până la ora 13.00 au votat circa 27% din alegători, potrivit unimedia.info.