Fostul premier Mihai Tudose a spus duminică, referitor la decizia Congresului UDMR de adoptarea a steagului Ungariei, alături de imn, că ”fiecare e liber să cânte sub duș, acasă, ce vrea el, dar în afara locuinței e România”, adăugând că există legi privind simbolurile naționale și acestea trebuie respectate.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Și a fost Congresul UDMR.... Și au stabilit că le trebuie imn și că imnul Ungariei e bun. Și că nici cu drapelul nu prea e bine. Și că drapelul Ungariei ar fi satisfăcător. Până aici nimic nou, și în fond, fiecare e liber să cânte sub duș, acasă, ce vrea el. Și să aibă pe pereții dormitorului ce culori vrea. Dar în afara locuinței, țara aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România!! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât. Pentru restul, privind Drapelul și Imnul avem legi care trebuie respectate. Și aplicate”, a scris pe Facebook Mihai Tudose.

El mai spune că ponderea UDMR în Parlament poate fi mai mică dacă românii se prezintă la vot. ”Dar au lansat la același Congres și un nou concept, acela de transilvanism pragmatic, cu o Transilvanie din ce în ce mai liberă...Aici nu mai e despre ce cântă la duș ... Este despre România! Despre România noastră... Fiindcă au vorbit de pragmatism... Valoarea de întrebuințare a UDMR este dată de ponderea în parlament. Aceasta este mare dacă românii nu vin la vot. Hai să-i și să fim pragmatici!”, a comentat Tudose.

Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi că steagul roșu, alb și verde este simbol național propriu al comunității maghiare din România, alături de steagul Ținutului Secuiesc, de imnul Ungariei și de imnul Ținutului Secuiesc Relația majoritate - minoritate din România trebuie să fie soluționată pe termen lung, iar cheia este legalizarea autonomiei, care nu se îndreaptă împotriva nimănui, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.