Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi plecat sâmbătă, cu trenul, spre Vietnam, unde urmează să aibă loc cel de-al doilea summit cu președintele american Donald Trump, potrivit agenției de presă TASS, citată de Reuters. Întrevederea dintre cei doi ar urma să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informația a apărut la scurt timp după ce oficialii din Vietnam au anunțat că liderul nord-coreean va face o vizită la Hanoi în perioada următoare. Oficialii citați nu au oferit alte detaii legate de călătoria lui Kim Jong Un sau organizarea summit-ului dintre cei doi lideri.

Trump și Kim se vor întâlni în capitala vietnameză, Hanoi, după 8 luni de la summit-ul care a avut loc în Singapore, considerat a fi unul istoric pentru că a fost prima întrevedere dintre un președinte american și un lider nord coreean, partea coreea lunându-și atunci angajamentul de a duce la îndeplinire programul de denuclearizare a peninsulei. În pofida acestui angajament, progresele au întârziat să apară.

Administrația Trump a făcut presiuni asupra Coreei de Nord să renunțe la programul de înarmare nucleară. În schimb, Coreea de Nord dorește înlăturarea sancțiunilor impuse de SUA, garanții de securitate și o încheiere oficială a războiului coreean din perioada 1950-1953, care s-a finalizat la vremea respectivă cu un armistițiu și nu cu un tratat.

Potrivit agenției de presă din Rusia, Kim a părăsit capitala Coreei de Nord în jurul orei 8 p.m. într-un tren securizat. Presa de stat din Coreea de Nord nu a confirmat încă informația. O călătorie prin China, cu trenul, spre Vitenam ar dura cel puțin două zile și jumătate, fiind vorba de o distanță de mii de km. Trenul este mijlocul de transport preferat de dictatorului nord coreean.