Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se apără după ce a fost acuzată de magistrații clujeni că nu a contracarat Ordonanța pe justiție

de MH     HotNews.ro
Vineri, 22 februarie 2019, 18:56 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: AGERPRES
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii reacționează vineri seară la acuzațiile că nu ar fi intervenit pentru a contracara adoptarea ordonanței care modifică legile justiției lansate de magistraţii protestatari de la Tribunalul Cluj, în frunte cu judecătorul-activist Cristi Danileţ. Judecătorii din CSM susțin că solicitarea de avizare a Ordonanței de Urgență a fost transmisă CSM cu o zi înainte de adoptare, iar în aceste condiţii Consiliul a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz.

De asemenea, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii susține că a avut "poziţii ferme faţă de manifestările publice cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei".

Comunicatul integral al Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii:

"În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia Consiliul Superior al Magistraturii ar fi refuzat să ia măsuri pentru a contracara adoptarea O.U.G. nr. 7/2019, sunt necesare următoarele precizări:

 • Solicitarea de avizare a proiectului acestui act normativ a fost transmisă Consiliului la data de 18.02.2019, cu o zi înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă. În aceste condiţii, Consiliul a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz.
 • Demersurile legislative realizate anterior de Consiliul Superior al Magistraturii au vizat clarificarea unor dispoziţii legale referitoare la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, promovarea în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor şi promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au respectat principiul separării carierelor.
 • Dispoziţii din actul normativ în discuţie care au suscitat interesul opiniei publice, referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, nu au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii.
 • Consiliul Superior al Magistraturii urmează să consulte judecătorii şi procurorii cu privire la prevederile acestui act normativ, pentru a-şi fundamenta poziţia pe care o va susţine în procedura parlamentară referitoare la aprobarea ordonanţei de urgenţă.
 • Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avut poziţii ferme faţă de manifestările publice cu potenţial de afectare a independenţei justiţiei.Concret, cu referire la alegaţia conform căreia membrii Consiliului ar fi refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor caracterizaţi drept „şobolani” la un miting din luna iunie 2018, precizăm că în şedinţa din data de 04.07.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar, apreciind că discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice menţionate au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar. De asemenea, s-a subliniat că afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale. Cele reţinute de Plenul Consiliului au fost aduse la cunoştinţa publicului printr-un comunicat de presă din data de 5 iulie 2018, comunicat care reiterează soluţia adoptată prin Hotărârea Plenului nr. 779/2018. Tot astfel, prin comunicatul dat publicităţii în 14 august 2018, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în baza rolului constituțional al acestei autorități, şi-a manifestat susţinerea pentru magistrații implicați în derularea procedurilor judiciare, astfel încât activitatea desfășurată să se realizeze în strictă concordanță cu legea, iar independența și imparțialitatea justiției să nu fie afectate, nici la nivel subiectiv și nici obiectiv. În acest sens, s-a lansat un apel public către toate instituțiile și autoritățile publice de a se manifesta echidistant până la finalizarea procedurilor judiciare, pentru ca astfel de atitudini să nu poată constitui elemente de presiune externă ori internă în activitatea judiciară. Nereală este şi afirmaţia că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar fi refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi la un protest desfăşurat în faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti. Dimpotrivă, cererea de apărare a reputaţiei profesionale, vizând aceste aspecte, este în prezent pe rolul Secţiei pentru judecători, care urmează a se pronunţa ţinând seama şi de constatările realizate în urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară.
 • Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi reafirmă disponibilitatea de a contribui la corecta informare a opiniei publice cu privire la aspectele care privesc activitatea sa şi a instanţelor judecătoreşti".

Magistrații clujeni au ieșit vineri în stradă pentru a protesta față de ”abuzurilor legislative”. Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției.

De asemenea, Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis mai multe măsuri, între care să declanșeze procedura de revocare a membrilor CSM.

"Membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept „șobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018. Președintele CSM - a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM. Judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019. Membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior", spun magistrații clujeni.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8598 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Pai li se cam vede carnetul rosu de partid.. (Vineri, 22 februarie 2019, 20:10)

  sile_v [utilizator]

  Madam Savonea, "creierul" CSM e practic membru PSD de facto, asa actioneaza.

  Sefa CSM, madam Marcu, e legata si mai ombilical, sotul, avocat de "succes" a incasat o jumatate de milion de lei din consultanta oferita Teldrum.

  Judecatorii care sunt pe bune acolo, gen Mateescu, sunt deja cu dosare prin Inspectia Judiciara.

  Ce reactii asteptam pana la urma de la CSM? Poate doar strigate de bucurie dupa ce Tudorel a anuntat OUG-ul. Gurile rele spun ca madam Savonea chiar a participat la redactare, textul oricum nu a fost redactat in Ministerul de Justitie.
 • +1 (1 vot)    
  Rahat , pai cu exemple din astea (Vineri, 22 februarie 2019, 21:02)

  kokos [utilizator]

  veniti , de dinainte sa fie savonea sefa? Ia dati niste exemple cum ati aparat justitia de DUPA ce a ajuns sefa savonea
 • +4 (4 voturi)    
  bun ..... (Vineri, 22 februarie 2019, 22:53)

  asada [utilizator]

  ....si de ce nu ati reactionat imediat fara sa asteptati ca cei de la Cluj sa va bata obrazul !!???? Se pare ca tot ce s-a spus in media despre ce ii poate pielea acestei madam Savonea nu au fost vorbe in vant !!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by