Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, afirmă că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România. "Există procedura de infringement, există întotdeauna și opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo", a declarat ea la RFI.

Angela Cristea, sefa Reprezentanei Comisiei Europene în RomâniaFoto: Hotnews

"Este foarte clar că îngrijorările pe care le exprimăm în mod repetat, din ce în ce mai mari, reflectă îngrijorările reale care vin din România. (...) Nu suntem convinși de argumentele care vin din partea omologilor din România și care spun că nu va fi afectată independența justiției. Și atunci de ce este atâte lume îngrijorată, dacă nu va fi afectată independența justiției?", s-a întrebat Angela Cristea.

Despre protestele magistraților, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București a spus că se aștepta să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților, Cristea spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, ridică mari semne de întrebare, iar ”primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Întrebată ce măsuri ar putea lua Comisia Europeană împotriva României, Cristea a spus că CE va folosi cu mare atenție instrumentele pe care le are la dispoziție și își va respecta la literă mandatul.

"Vom face astfel încât să onorăm această încredere pe care ne-o dau cetățenii României (...) Avem multe instrumente, unele mai discrete, altele mai brutale. Avem cazurile de infringement (...) Există întotdeauna și opțiunea nucleară (n.r. -activarea Articolului 7) nu cred că va fi nevoie să ajungem acolo, nu ne dorim să ajungem acolo (...) Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe”, a afirmat șefa Reprezentanței Comisiei Europene.

Referitor la acuzațiile PSD-ALDE potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date ”măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, majoritatea de la instituțiile statului român. ”Restul e manipulare... Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăugat ea.