Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că protestele declanșate de magistrații nemulțumiți de modificările făcute legilor justiției prin Ordonanță de Urgență reprezintă o reacție firească, în condițiile în care nimeni nu mai ține cont de ce spun magistrații, iar legislația este modificată continuu, fără a ține cont și de opiniile celor din sistem.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

"Protestele sunt reacția firească. Este puterea judecătorească, și așa tracasată de volumul enorm de dosare și de volumul enorm de legislație, care este modificată zilnic, de multe ori fără ca ei să fie consultați sau fără să se țină seama față de opinia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Nimeni nu mai ține seama de ce spun magistrații. CSM a spus în unanimitate că nu trebuie să fie revocat un anumit procuror și totuși a fost revocat", a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

El mai spune că aceste modificări nu sunt permise într-un stat de drept, astfel că era de așteptat o asemenea reacție a magistraților.

"Aceste lucruri nu sunt în regulă dacă suntem stat de drept. Acolo unde vorbește despre statul de drept, Constituția vorbește și despre separarea puterilor în stat. (...) Una dintre funcțiile statului este cea judecătorească. Nu poți să vii prin legi și să anulezi hotărâri judecătorești, să anulezi atribuții sau dosare de la anumiți procurori să le dai la alții. Era firesc și este firesc ca magistrații să reacționeze. Ei nu pot face grevă, dar faptul că își exprimă un punct de vedere nu poate fi atât de grav. Este de înțeles toată reacția magistraților", a adăugat fostul președinte al CCR.

CITEȘTE ȘI: Protestele magistraților se extind în toată țara. Lista parchetelor și instanțelor care-și suspendă activitatea